Болшинството от жителите на Молдова са против присъединяването на страната към НАТО

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Болшинството от жителите на Молдова са против присъединяването на страната към НАТО

26 януари 2021-Нюз Фронт.

Повече от половината (57,1%) жителите на Молдова се противопоставят на присъединяването на страната към НАТО, 5,1% не знаят нищо за Северноатлантическия алианс, показват данните от проучването.

Според социологическо проучване, представено в Кишинев от Асоциацията на социолозите и демографите на републиката, ако следващата неделя се проведе референдум по този въпрос, 57,1% от анкетираните граждани на Молдова (срещу 49,8% през септември миналата година) биха се противопоставили на присъединяването на страната към НАТО .

… Членството в алианса ще бъде подкрепено от 25,1% от местните жители (преди това 26,3%), отбелязват авторите на изследването

Според социолози други 8,3% (преди 9,5%) от гражданите съобщават, че няма да вземат участие в плебисцита, 4,4% (преди 6,8%) от анкетираните не са взели решение за отговора.
Освен това 5,1% (преди 7,6%) от анкетираните са заявили, че не знаят нищо за НАТО.

Анкетата беше проведена в дните от 8 до 23 януари; в нея са участвали 1153 души от 87 населени места. Допустима грешка според авторите е 3%.

Конституцията на Молдова предполага неутралитет, но от 1994 г. страната си сътрудничи с НАТО в рамките на индивидуален план за партньорство.
През септември 2019 година тогавашният президент на Молдова Игор Додон заяви, че страната не възнамерява да се присъедини към Северноатлантическия алианс и ще засили неутралитета, присъщ на нейната конституция — основното условие за запазване на държавността.

През февруари 2020 година около 80% от населението на Молдова се обяви за подобряване на отношенията с Русия, докато почти 60% от жителите на републиката вярват, че страната не трябва да се присъединява към Северноатлантическия алианс, следва от проучване на Института за Маркетинг и изследвания IMAS.

Ася Иванова – Зуан

 444 Посетена,  2 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)