Следственият комитет и Върховният съд на РФ одобриха законопроект за наказание за въвличане на деца в митинги

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Следственият комитет и Върховният съд на РФ одобриха законопроект за наказание за въвличане на деца в митинги

23 януари 2021-Нюз Фронт.

Върховният съд и Следственият комитет на Русия одобриха концептуално законопроект за съдебно наказание за въвличане и агитация за участие на непълнолетни в незаконни митинги.

Както съобщава РИА Новости тази законодателна инициатива е предложена от заместника на Държавната Дума на РФ Евгений Марченко.

Инициативата предполага наказание за лицата, отговорни за въвличането на деца в незаконни акции, лишаване от свобода до пет години и до десет години лишаване от свобода за склоняване на непълнолетни към организация на масови безредици.

Както се посочва от Следствения Комитет нововъведенията се дължат на нарастващата обществена опасност от подобни действия.

„Като се има предвид, че се предлага по-строга отговорност за тези видове незаконни дейности поради нарастващата обществена опасност от такива действия, предотвратяването на които не е напълно осигурено чрез прилагане на съществуващи мерки за административна и наказателна отговорност спрямо нарушителите, законопроектът е концептуално подкрепен “, казаха от отдела.

Върховният съд също разгледа и като цяло одобри законопроекта, въпреки че направи „правен и технически коментар“.

Според думите на самия депутат Евгений Марченко законопроектът, който той инициира, в момента се разглежда от правителството на Русия.
Припомняме, че във връзка с призивите към непълнолетни за участие в провокациите и несъгласувани митинги на 23 януари организирани от чуждестранните куратори на блогера Алексей Навални, Следствения Комитет заведе дело.

Според данни на Роскомнадзор социалните мрежи вече са започнали да премахват призиви, адресирани до деца за участие в неразрешени действия.

Органите на реда получават информация, че ръководителите на на регионалните щабовена Навални са получавали от своите съратници както в Русия, така и извън Русия, по-специално Иван Жданов и Леонид Волков, инструкции за максимално участие на млади хора, включително непълнолетни, в неразрешени действия и ации в регионите на Руската Федерация, според наличните данни, чрез разпространение на умишлено невярна информация сред тях.

Ръководителите на щабовете участват в организирането на провокации и насилствени действия. Вниманието е насочено към широко отразяване на тези действия в социалните медии с по-нататъшно възпроизвеждане в опозиционните и чуждестранните медии. Профилният отдел на Министерството на вътрешните работи на Русия инициира предварителна проверка.

Продължаваме да следим темата и да ви информираме, очаквайте подрбности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

 417 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)