САЩ подготвят Прибалтика за война с Русия

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

САЩ подготвят Прибалтика за война с Русия

20 януари 2021-Нюз Фронт.

Прибалтийските държави настояват САЩ да преминат към нов етап на военна конфронтация с Русия — от временно към постоянно разполагане на американски войски в региона.
Какви мерки за военно укрепване се предприемат от Латвия, Литва и Естония, колко пари харчат САЩ за това — и как в Прибалтика обясняват случващото се?

Съгласно одобрения проектобюджет за следващата година САЩ ще предоставят военна помощ на балтийските страни (Естония, Латвия и Литва) в размер на 168,7 милиона долара (138,2 милиона евро). Финансирането се предоставя по новата инициатива за Балтийска сигурност.

Балтийските страни са много доволни от тази огромна субсидия. Вече е ясно с какво ще използват капитала, който им е паднал на главите. На първо място, да се засили присъствието на НАТО, по-специално в Литва.

«Най-важният стратегически партньор»

През януари 2021 година литовският премиер Ингрида Симоните по време на разговор с американския посланик във Вилнюс Робърт Гилкрист заяви, че нарастването на военните разходи на тази република отваря нови възможности за сътрудничество със САЩ.

„Литва е твърдо ангажирана да отдели два или повече процента от БВП на страната за сигурност и отбрана.
Увеличението на разходите за отбрана също така открива нови възможности за практическо сътрудничество със Съединените щати “, каза Шимоните.

Тя посочи стратегическото партньорство между Вилнюс и Вашингтон като един от приоритетите на нейното правителство. Кабинетът на министрите ще се стреми да го укрепи „във всички области без изключение“, увери премиерът.

„Основният въпрос в дневния ред е подкрепата на народа в Беларус, затова вниманието и подкрепата на Съединените щати са особено важни“, подчерта Шимонте.

На 18 януари стана известно, че литовските ведомства започват да разработват „общ план за защита на държавата“, който ще предвижда не само въоръжена отбрана, но и ролята на други институции, както и „обществена гражданска съпротива“. Министърът на отбраната Арвидас Анушаускас
потвърди това в интервю за BNS — и поиска допълнителни средства за този проект.

„Необходими са ресурси не само за призоваване на допълнителен брой хора, но и за тяхното осигуряване, за осигуряването на военни части. Призивът на хората само за да има масовост не подоба на военните структури, те планират всичко в детайли за няколко години напред. Ако подобно политическо решение попадне във военното планиране, тогава нуждата от ресурси ще се увеличи с няколкостотин милиона евро — казвам това веднага открито и директно “, предупреди министърът.

Междувременно литовският сейм прие резолюция за „укрепване на стратегическото партньорство“ със Съединените американски щати. Резолюцията задължава „да се консолидира стратегическото партньорство със САЩ в сферата на отбраната“ и да се стреми към постигането на постоянно присъствие на въоръжените сили на САЩ в Литва. В документа се отбелязва, че Литва „е била, е и ще остане лоялен партньор на САЩ — в света, в Европа и в региона на Балтийско море“.

Председателят на парламентарната комисия по външни работи Зигимантас Павилинис, който представи резолюцията, отбеляза, че началото на работата на новата Камара на представителите на САЩ е най-подходящото време за литовския Сейм да посочи най-важните приоритети.

„САЩ са петият растящ пазар за износ на литовски продукти. Нашият износ е почти двойно по-голям от нашия внос. Съединените щати създават много работни места в нашата страна, почти 9 хиляди. Следователно няма съмнение, че сме за задълбочаване на тези търговски отношения, към които се стремим с новата администрация “, каза Павилинис.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

 472 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)