Руските военни унищожиха подземен терористичен комплекс в Сирия

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Руските военни унищожиха подземен терористичен комплекс в Сирия

20 януари 2021-Нюз Фронт.

Руски сапьори унищожиха комплекс от пещери на наемници от джихадисткия алианс Хаят Тахрир ал-Шам (ХТШ, водещата роля в него играе терористичната група Джебхат Фатах ал-Шам, бившата групировка Джебхат ал-Нусра, забранена в Русия) в сирийската провинция Хама.
Както беше съобщено по-рано, на 19 януари, началникът на инженерните войски на групата на руските въоръжени сили в Сирия полковник Роман Бесмертни, комплексът от пещери е създаден от терористите започвайки от 2012 година с помощта на минни машини и робски ръчен труд.

„Унищожаваме тези пещери по експлозивен начин, за да не могат повече да бъдат използвани. В бъдеще ще отработим тази област, за да открием останалите пещери. В тази област има много, ние ще унищожим всичко “, отбеляза руският офицер, пише вестник„ Красная звезда “.

Комплексът от подземни комуникации на терористите, който включва пет пещери, се намира близо до село Тармала, което дълго време е било под контрола на терористите от ХТШ.

Там е инсталиран ток, инфраструктурата му е частично преместена в надземни сгради.
Най-голямата пещера включваше няколко просторни стаи, свързани с тунели с височина на тавана до 2,5 м. В тях терористите са оборудвали помещения за живеене, малък склад и полева болница, където са лекували ранените.

Пещерите са разположени в стратегически важен район близо до кръстовището на няколко пътища. Следователно оборудването на базата е от голямо значение за незаконните въоръжени групи.
Терористите са си избрали достатъчно отдалечен район за разполагане на комплекса, за да не се вижда от небето дори с помощта на разузнавателни безпилотници.

През февруари 2020 година терористите от ХТШ напуснаха района, при настъплението на сирийската армия и изоставиха пещерите, които руските военни унищожиха.

Ася Иванова-Зуан

 409 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)