Президентът Байдън направи първите си опустошителни стъпки

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Президентът Байдън направи първите си опустошителни стъпки

21 януари 2021-Нюз Фронт.

След като окупира Белия дом, Джо Байдън веднага подписа половин дузина укази. На първо място, новият президент реши да се бори с наследството на своя предшественик. Отменят се не само решенията на Тръмп, които дразнят демократите, като изграждането на мексиканската стена и забраната за влизане от няколко мюсюлмански държави, но и редица икономически проекти. Какви изводи трябва да се направят относно външната политика на Байдън и какво очаква отношенията с Русия?

Джен Псаки, бивш говорител на Държавния департамент по време на ерата на Барак Обама, проведе първия брифинг на новата си позиция като говорител на Белия дом в администрацията на Джо Байдън. Псаки говори подробно за първите 15 указа, подписани от новия лидер.

Наред с други неща, в тях е въведено задължителното носене на маски (към което Доналд Тръмп беше скептичен), беше приет указ за отмяна на решението на бившия президент да напусне Световната здравна организация.

„Това ще засили усилията ни, ще постави пандемията под контрол и ще укрепи глобалното здраве“, каза Псаки.

Освен това Байдън удължава мораториума върху изселването на граждани, останали без средства в резултат на коронавирусната криза.

В допълнение към връщането към СЗО, САЩ се връщат към изпълнение на ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата. Приключва извънредното положение на американо-мексиканската граница и федералното финансиране за изграждането на така наречената мексиканска стена — ограждения на южната граница.

Други мерки включват отмяна на проекта за полагането на нефтепровода Keystone XL между САЩ и Канада, както и отмяна на забраната за влизане на граждани на редица мюсюлмански държави на американска територия.

„Въвежда се мораториум върху даването под наем на арктическата зона за добив на нефт и природен газ, правителството полага усилия за осигуряване на расово равенство“, изброи Псаки.

Президентът възложи на министъра на вътрешната сигурност, в консултация с главния прокурор, да предприеме всички подходящи мерки за укрепване на програмата за закрила на децата на мигранти, която дава временни освобождавания от депортиране на млади хора, пристигнали в Съединените щати в детска възраст. Днес президентът изпрати на Конгреса законопроект за гражданство за мигранти, като даде на трудолюбивите хора, които живеят тук от десетилетия, възможност да получат гражданство.

«Основното направление в първите укази на Байдън е отмяната на наследството на Тръмп» — отбеляза политологът-американист Дмитрий Дробницки.
По негово мнение, в допълнение към подновяването на членството на САЩ в споразумението за климата, икономическите и миграционните укази на новия президент привличат най-голямо внимание.

„Основните укази на Байдън удрят енергийния сектор и помагат на нелегалните имигранти.

Що се отнася до помощта на самите американци, нещата все още не вървят толкова добре,както изглежда «, каза американистът, отбелязвайки, че в близко бъдеще политиката на новата администрация няма да бъде насочена към разпределяне на обещаните блага, а към започване на сурово формиране на нов електорат, за да се осигури еднопартиен натиск от демократите за 15-20 години напред …

Според думите на Андрей Кортунов, генерален директор на Руския съвет за международни отношения (РСМД), сега новата администрация на САЩ е изправена пред основните задачи в страната — да се бори с пандемията от коронавирус и да преодолее последствията от нея.
Това включва цял набор от въпроси, свързани с икономически решения, включително субсидиране на бизнеса, подпомагане на населението и провеждане на ваксинации, отбеляза експертът.

„Там вече възникнаха първите търкания, свързани с новата сметка за анти-коронавирус от 1,9 трилиона долара. Ултралявата фракция настоява да се изплаща на американците не 1400 долара еднократно, а почти 2000 долара на месец до края на кризата.
Трудно е да се каже каква ще бъде съдбата на този антикризисен закон, който в началото беше подкрепен от почти всички “, отбеляза на свой ред Дробницки.

„Освен това Байдън ще се опита да приложи принципите на Демократическата партия в социалната сфера. Говорим за преодоляване на настоящата социално-икономическа поляризация на обществото, подкрепа на най-бедните слоеве, преразпределяне на данъчната тежест от бедните към богати и връщане към програмите на Барак Обама, предимно в областта на здравеопазването и социалното осигуряване «, предполага Кортунов.

Сред неотложните насоки на външната политика на САЩ Кортунов открои възстановяването на доверието в отношенията със съюзниците на САЩ, предимно европейски, включително рехабилитацията на САЩ в НАТО и отношенията с Европейския съюз. Също така е важно да се постигне компромис, макар и временен, с Китай, убеден е политологът.

Също така, според мнението на експерта, една от приоритетните задачи за администрацията на Байдън е удължаването на договора за СТАРТ-3 с Русия. В същото време, отбеляза Кортунов, не трябва да се очакват кардинални промени в отношенията САЩ-Русия.

Възможни са консултации и преговори в областта на контрола по въоръженията, както и положителни промени за Русия в Близкия изток. От друга страна, може да се очаква ожесточаване на реториката. Факт е, че Байдън не е почитател на руския президент Владимир Путин и няма да се притеснява да сипе критики “, прогнозира Кортунов.

Що се отнася до изграждането на отношения с външни играчи, това не става с укази и засега няма бюджетни средства за такива нужди.

„Но е ясно, че програмите за натиск в постсъветското пространство и в Източна Европа ще се засилят. В Администрацията се върнаха хора, които знаят как да предизвикат хаос в тези региони и това ще стане основният им фокус по две причини. Първо, демокрацията може да бъде разпространена в тези територии, все още има пазар за нея “, обясни Дробницки.

В същото време експертът смята, че за по-нататъшното изграждане на отношения с Русия, въпросите на Договора за отворено небе (ДОН) или Договора СТАРТ-3 са от изключително риторично значение за администрацията на Байдън.

„Но пък частта от политиката, която ще ни позволи да се справим с Русия по обичайния за демократите начин, ще бъде приоритет: работа с нашата опозиция, разпространение на демократични идеи, включително в социалните мрежи. Това определено ще се случи и мисля, че следващите две години ще бъдат доста тежки в това отношение “, предположи американистът.

Кортунов е съгласен с тази гледна точка. Новият лидер на САЩ ще увеличи подкрепата за руските опоненти в постсъветското пространство, предимно Украйна, вероятно Грузия и Молдова, както и подкрепата за политическата опозиция в Беларус, каза експертът.

„Общата политика — отбелязва Кортунов — ще бъде по-последователна и предсказуема.

Дробницки посочи „изграждането на по-компактен западен блок“ като основен приоритет на новата администрация на САЩ.

„Ще прилича на лек тип глобализация с много строги правила, които няма да включват всички европейски държави.
За да осигури изпълнението на тази задача, демократичната администрация ще изчисти максимално опозицията на Тръмп в страната, ще ликвидира всякакви евроскептични или популистки движения в Европа “, прогнозира политологът.

„В резултат на това след четири до осем години Байдън ще се опита, в рамките на този блок, да формализира прехвърлянето на властта от националните правителства в ръцете на конгломерата на ТНК и наднационалната бюрокрация.
Това е най-важният приоритет на новия президент и всички, които се намесват в това, включително Русия и Китай, ще бъдат строго потиснати като терористи “, заключи експертът.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

анализи

 372 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)