Джо Байдън иска да използва всички възможни инструменти за спирането на «Северен поток-2»

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Джо Байдън иска да използва всички възможни инструменти за спирането на «Северен поток-2»

20 януари 2021-Нюз Фронт.

Избраният президент на САЩ Джо Байдън иска Вашингтон да използва всички възможни инструменти, за да убеди Европа да се откаже от проекта „Северен поток 2“, заяви кандидатът за поста държавен секретар Антъни Блинкен по време на слушанията в комисията на Сената.

Във вторник Съединените щати наложиха санкции срещу кораба Фортуна и неговия собственик «КБТ-Рус.

Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов отбеляза, че САЩ «са преминали рамките на благоприличието» и са нарушили нормите на международното право.

Според думите на Блинкен САЩ ще се стремят да убедят чуждестранните партньори да спрат да подкрепят проекта «Северен поток 2», но ако откажат, тогава Вашингтон «ще трябва сериозно да обмисли инструменти, които все още не са използвани за тази цел.

«Знам, че той (Байдън- Бел.ред.) би искал да използваме всички средства за убеждаване скоито разполагаме, за да убедим нашите приятели и партньори, включително Германия, да не настояват повече за (Северен поток 2. — бел.ред.) «, — заключи Блинкен.

«Северен поток 2» предвижда полагане на два нишки на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия.
Той също така ще премине през териториалните или изключителните икономически зони на Финландия, Швеция и Дания.
Проектът се изпълнява от Nord Stream 2 AG с едноличен акционер — Газпром.
Европейските партньори — Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall — финансираха половината от строителството, до 950 милиона евро всяка.

Срещу «Северен поток 2» са Украйна, която се страхува да загуби приходи от транзита на руски газ, САЩ, които активно популяризират своя втечнен природен газ към ЕС, както и Полша, Латвия и Литва, които считат проекта за «политически».

Заради приетия в края на 2019 година бюджет за отбрана на САЩ, който включваше санкции срещу компании, участващи в проекта «Северен поток 2», строителството беше спряно: швейцарската компания Allseas, която положи тръбите, почти веднага спря да работи.
Миналия декември обаче Nord Stream 2 AG успя да възобнови полагането на тръби в изключителната икономическа зона на Германия, използвайки кораба Fortuna.

Ася Иванова-Зуан

 434 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)