Сергей Лавров: Патриарх Вартоломей е американска марионетка целяща унищожавне на православието

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Константинополският патриарх Вартоломей действа по указанията на САЩ, неговата роля е да се опита да погребе влиянието на православието в света. Това заяви днес, 18 януари, руският външен министър Сергей Лавров напо време на ежегодната прес-конференция посветена на резултатите от дейността на руската дипломация за 2020 година.

„Мисля, че кутията на Пандора, която Вартоломей отвори, вече доведе до разцепление в Кипърската православна църква, напомни Сергей Лавров.

Неговата мисия, която са му подготвили американците — и те не крият факта, че работят активно с него под мотото за свобода на религията и убежденията — е да погребе влиянието на православието в съвременния свят. Просто не виждам друго обяснение за действията на този човек. «

След създаването на така наречената Православна църква на Украйна (ПЦУ) от руската и украинската православни църкви обявиха, че няма да я признаят за канонична.
В навечерието на Рождество, коментирайки църковния разкол в Украйна, московският патриарх Кирил заяви, че Константинополският патриарх Вартоломей в тази история „не е направил грешка, а е извършил престъпление“.
Той също така нарече „Божие наказание“ за Константинополския патриарх Вартоломей превръщането на християнската църква „Света София“ в Истанбул в джамия.

Ася Иванова-Зуан

 357 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)