Развитие на Короновирусната инфекция в рамките на глобализма и в условията на международна изолация

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Развитие на Короновирусната инфекция в рамките на глобализма и в условията на международна изолация

Автор: Мирослава Димитрова

За втори път тази година думата „локдаун“ определя и променя всекидневието на хората по цял свят. Здравни министерства, оперативни щабове за борба с новата, вече поостаряла, короновирусна инфекция информират, и дезинформират, обществеността ежедневно. Световните медии съобщават статистически данни за новозаболели, излекувани, тествани, летални Ковид -19 случаи в 24 часов режим. Коронавирусът и неговите социални, икономически и политически последствия станаха теми на многобройни академични анализи и журналистически изследвания, както и създадоха благоприятна среда за развитие на многобройни конспиративни теории.

Свидетели сме на развитието на една епидемиологична обстановка, която изпитва границите и функционалността, както на модерната здравна система, така и на модерната държава, а не на последно място, и на нормалния човешки разум. Частно здравеопазване или напълно безплатна медицина за населението? Държава с отнети функции или притежаваща силни и независими държавни институции? Това са едни от въпросите, които по време на епидемии вълнуват голяма част от обществото в различните държави – независимо признати или непризнати от световната общественост.

В последните десетилетия държавността, особено в евроатлантическото пространство, загуби значителна част от своята независимост и изначални правомощия. В неолибералният модел на развитие, държава не е необходима. И колкото и да сме критични и недоволни от глобализма и либерализма, коронавирусът ни доказа, че съвременното европейско и северно-американско гражданско обществото вече е моделирано и превъзпитано – готово е да отхвърли властта на държавата, обявява я доброволно за свой враг, оттегля от нея доверието си и не приема нейното управление. Свидетели сме на множество многохилядни протести срещу мерките за неразпространение на короновирусната епидемия в целия ЕС и на цветната, въпреки че черно-бяла, короновирусна революция в САЩ. Какво по-добро доказателство от тези развития, че пионерите на неолиберализма достигнаха целите си? Модерното общество е убедено, че държавата е не само лош собственик, но и умишлен убиец на собственото си население. Защо ни е всъщност държавно управление в свят, който може да се управлява от гражданско общество, а в последствие може би и от семейни единици или, в по-добрия случай, всеки да управлява сам себе си ?

Някои от нас си спомнят и друг модел на държавно управление, който далеч от идеален, съхрани националните интереси и култура, разви, в рамките на тогавашния политически модел, икономиката, грижеше се за здравето на хората. Този модел на управление за 30 години бе критикуван, отхвърлен, заклеймен. В резултат получихме това, което имаме- марионетна държава, лобистки правителства, нефункциониращо здравеопазване и едно общество, разделено, сегментирано, недоволно и неорганизирано. В създалата се обстановка , едва ли короновирусната инфекция е най-големият ни враг. Но заслужава ли си всъщност да търсим решение на съвременните проблеми в миналото? Съществува ли пример, от който можем да разберем дали придобивките на социализма не са всъщност толкова негативни?

На територията на Донбас, между Русия и Украйна, в 2014та година се създаде непризнатата от международната общественост Донецка Народна Република. Републиката, за шестте години на своето съществуване, в условията на международна блокада и продължаващи военни действия, изгради своят модел на държавност като възстанови част от държавните структури от времето на СССР. За ДНР историята се дели на времето през Съветския Съюз, преходния период на украинско управление и съвременната история от 2014г. Най-познатите и удачни методи за икономическо и политическо управление, републиката вижда във времето на социализма.

Здравеопазването в социалистическите държави беше безплатно за всеки. Този модел на здравеопазване е приложен и в ДНР. Всеки един гражданин на страната, независимо от възраст, пол, трудоустрояване и т.н. има право на оказване на безплатна медицинска помощ. Обезпечаването на лекари, сестри, медицински персонал , както и разходите на болниците – ремонти и оборудване, са държавна отговорност и разход на бюджета на държавата. Доколко системата е ефективна, разказват за нас главният лекар на Бърза Помощ за град Донецк, Сергей Бондаренко, главният лекар на Санитарно-епидемиологичната служба на ДНР, Мирослава Романченко , главният лекар на Болница Рудничная, гр. Макеевка, Анна Рудниченко.

По отношение на обезпечаването на Бърза помощ с персонал и автопарк, проблеми в републиката няма. Всички линейки са оборудвани с модерна апаратура за оказване на спешна медицинска помощ, а през текущата година са закупени 30, напълно окомплектовани, нови автомобила за базата на Спешна помощ в град Донецк. Своевременното и ефективно оказване на първа помощ е основен приоритет, който предотвратява по-нататъшно усложняване на здравословното състояние и съответно намалява разходите на държавата за лечение на пациентите, сподели по време на разговора с нас Сергей Бондаренко.

Посетихме районната болница в град Макеевка, която според думите на главния лекар на болницата, Анна Рудниченко, се е нуждаела от основен капитален ремонт от 30 години. Тази година, правителството на младата република отделя средства за ремонта и проектът за създаване на център за хемодиализа, за който се говори от 40 години, сега вече е на етап на финализиране.

Мирослава Романченко е главен лекар в републиканския център по санитарно-епидемиологичен надзор към Министерството на здравеопазването на ДНР. В тази си длъжност тя се занимава с короновирусната инфекция от самото начало на епидемията.

Първият подозрителен случай в ДНР е регистриран на 09.03.2020г., когато от Китай, транзитно през Руската Федерация, в Донецк пристига гражданка на ДНР. На контролно пропускателния пункт и е измерена висока температура и в последствие е била изолирана. В този момент в ДНР започва и тестването за корона вирус. След 14 дневна изолация и след два отрицателни теста, жената е била пусната вкъщи.

Както в цял свят, така и в ДНР броят на заразените с корона вирус се увеличва. Към 19.11. 2020г., общо в републиката, от началото на пандемията са регистрирани 9 621 случаи на заразени с короновирусна инфекция лица. Леталните случаи са 884. В страна, с население от около 2,5 милиона човека, броят на акутно болните с короновирусна инфекция е в порядъка на 170 заразени на 100 000 човека от населението. За сравнение, в България на 100 000 човека броят на заразените с ковид са 656 човека. В Украйна статистическите данни показват 392ма заразени на 100 000 човека.

ДНР, от 2014та година, се намира в единно епидемиологично пространство с Руската Федерация. Според завеждащата епидемиологичния център, др. Романченко, статистиката за епидемиологичната ситуация в републиката се отразява в статистиката за Ростовска област.

Докато съществуващата по времето на съветската власт санитарно епидемиологична служба в Украйна е закрита през 20212г., в Донецк от 2014г. този център възобновява своята дейност и работи в тясно сътрудничество с Роспотребнадзор на РФ. С руския епидемиологичен център в Ростовска област на регулярна база се обменя информация по повод на проявени случаи на Ковид, както и на контактните лица. Още през първата година на новото откриване на санитарно епидемиологичния център в републиката, са възстановени структурите, които са съществували по времето на СССР.

Към короновирусната инфекция в републиката се отнасят съвсем нормално, както към всяка една обичайна вирусна инфекция.
“ От м. февруари, когато тъкмо започна короно вирусната инфекция, и когато стана ясно, че основното и най-опасно усложнение на коронавирусната инфекция се явява пневмонията, ние започнахме да правим отчети за пневмонията. До тогава това не се правеше. Не се прави и в Украйна. По примера на Руската Федерация тръгнахме по този път. Бяха създадени бази за регистрация на заболяванията от пневмония, защото разбрахме, че всяка една пневмония теоретически може да бъде предизвикана от коронавирус. И за да не се изпусне момента, за да се започне своевременно специфично лечение и да се постави на време диагноза, бяха създадени бази за пневмониите, където персонала осъзнава, че между болните, може да има и инфектирани с коронавирус.“, разказва Мирослава Романченко.

В момента, в ДНР има достатъчно лаборатории, където се правят ПСР тестове, има достатъчно леглова база, оборудване и медицински работници, продължава тя.

Като че ли ДНР е една от малкото държави, в които не се чуват оплаквания, не се всява ненужна паника в населението, въпреки че призиви за повишено съблюдаване на хигиенните изисквания звучат даже като аудио запис в градските транспортни средства. Носенето на маски в обществените места е задължително, но повече ограничния не са въведени. Обстановката е спокойна, нарушавана само от нощните обстрели на разграничителната линия с Украйна, която продължава да не съблюдава Минските споразумения и подписаното на 27.07.2020 споразумение за прекратяване на огъня.

В същото време, според Министерството на здравеопазването на Украйна, наблюдаваме ежедневно лавинообразно увеличение на заболеваемостта от короновирусна инфекция. Критичният растеж на епидемията Ковид-19 в Украйна е причинен от деградацията на здравната система и борбата с епидемиите, която се провежда в тази страна от 2014 г. насам. Държавната санитарна и епидемиологична служба на Украйна, ликвидирана в Украйна през 2014 г., беше централният изпълнителен орган, чиито задачи включваха въпроси на санитарната и епидемиологичната защита, борбата с епидемиите, както и разработването и прилагането на карантинни мерки.
Поради разпада на държавата, упадъка на здравната система и икономическата криза в Украйна през 2014 г., Държавната санитарна и епидемиологична служба е ликвидирана с Решение на Кабинета на министрите на Украйна № 442 от 10 септември 2014 г. и нейните функции за борба с епидемиите са прехвърлени на Службата за безопасност на храните. Поради това в Украйна няма медицински служители, отговорни за разработването и въвеждането на карантина в случай на епидемия. Незаконните решения на украинското правителство бяха обжалвани в съда. На 14 юли 2016 г. Върховният административен съд на Украйна по дело No К / 800/5608/16 потвърждава решението на Киевския апелативен административен съд на Украйна от 8 февруари 2016 г., с което е обявено за незаконно и е отменено решение на украинското правителство № 442 от 10 септември 2014 г. относно ликвидацията на Държавната санитарна и епидемиологична служба на Украйна. Но въпреки решенията на съдилищата, с решение на Кабинета на министрите на Украйна от 29 март 2017 г. № 348, Държавната санитарна и епидемиологична служба на Украйна отново беше ликвидирана. По този начин, отговорността за борба с епидемиите беше прехвърлена на службата за безопасност на храните. Във връзка с ликвидацията на държавната санитарна и епидемиологична служба, от 2014 г медицинските висши учебни заведения на Украйна спряха обучението и дипломирането на лекари епидемиолози. Към днешна дата в Украйна само предварително обучени епидемиолози продължават да работят в медицински учреждения и болници, но не участват в подготовката и провеждането на карантина. Това доведе до факта, че от самото начало на епидемията Ковид-19 в Украйна, карантинните мерки в страната бяха разработени от правителството без участието на квалифицирани епидемиолози. Тоест, карантината в Украйна е административно решение на служители на кабинета, които нямат медицинско образование или компетентност в борбата с епидемиите. Липсата на санитарна и епидемиологична служба в Украйна може да повлияе негативно на епидемиологичната ситуация поради липсата на компетентен контрол върху изпълнението и спазването на карантинните мерки в предприятията, институциите и транспорта. Всичко по-горе създаде критични необратими рискове от разпространението на масивни инфекциозни заболявания със значително увеличение на смъртността. Мащабът на разпространението на епидемията в Украйна, деградацията на карантинната система в тази източноевропейска държава и безотговорното отношение на президента и правителството на Украйна към епидемията Ковид-19 предполагат, че в краткосрочен и дългосрочен план епидемиологичната ситуация в Украйна ще продължи да се влошава.

Изборът на модел на система за здравеопазване зависи от избора на обществото за система на управление. Повече или по-малко участие на държавата – по време на пандемия и по време на нормална здравна обстановка? Избор винаги имаме, а епидемиологичната обстановка е нищо друго, освен съпътстващо временно неудобство.

Мирослава Димитрова
Председател ОПЛОТ България

 786 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)