Ереван може да поиска от Русия военна помощ: посланикът на Република Армения в Руската Федерация

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ереван може да поиска от Русия военна помощ: посланикът на Република Армения в Руската Федерация

Обръщението на Ереван към Русия предполага възможността за военна помощ. Обемите на такава помощ бъдат обсъдени по време на консултации.

Както съобщава изданието Armenpress, посланикът на Армения в Русия Вардан Тоганян заяви за РИА Новости за такава възможност.

„Има такава възможност“, каза той, отговаряйки на въпроса дали в обръщението за помощ става въпрос за военна помощ от Русия.

„Съгласно нашето междудържавно споразумение говорим за незабавни консултации.
Смятаме, че заплахата вече е близо до нашите граници, а в някои случаи и до нашата територия.
Ето защо смятаме, че можем да надграждаме върху съществуващото двустранно споразумение.
Говорим за консултации за изясняване на обема, вида и други въпроси, необходими за съдействие “, каза той.

Вземайки предвид фактите за приближаване на военните действия към границата на Република Армения и посегателствата към територията на Република Армения, министър-председателят се обърна към президента на Руската Федерация с искане за започване на незабавни консултации за определяне на формите и размера на помощта, която Руската Федерация може да предостави на Република Армения — за да се осигури нейната сигурност — въз основа на съюзнически отношения между Армения и Русия, както и чл. 2 от Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ от 29 август 1997 година.

В отговор на писмо от министър-председателя на Република Армения Никол Пашинян до президента на Руската Федерация Владимир Путин за започване на консултации относно определянето на видовете помощ и размера, Руската Федерация потвърди ангажимента си към съюзническите ангажименти.

В изявлението на руското външно министерство се казва, че според споразумението Русия ще предостави на Ереван цялата необходима помощ, ако сблъсъците се преместят директно на територията на Армения.

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 638 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)