Външно министерство Русия с изявление по повод обръщението на Никол Пашинян към президента на Русия за помощ

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Външно министерство Русия с изявление по повод обръщението на Никол Пашинян към президента на Русия за помощ

Изявление на Външно министерство Русия във връзка собръщението на министър-председателя на Република Армения Николай Пашинян до президента на Руската Федерация Владимир Путин.

Във връзка с обръщението на министър-председателя на Република Армения Никол Пашинян към президента на Руската Федерация Владимир Владимирович Путин с искане за започване на консултации с цел определяне на вида и размера на помощта, която Руската Федерация може да предостави на Република Армения за гарантиране на нейната сигурност, ние потвърждаваме ангажимента на Руската Федерация към нейните съюзнически задължения по отношение на Република Армения, включително тези, произтичащи от Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Руската Федерация и Република Армения от 29 август 1997 година.
Редица членове от този договор предполагат конкретни действия в случай на заплаха от въоръжено нападение или акт на агресия в отношение на територията на другия.

В съответствие с Договора Русия ще предостави на Ереван цялата необходима помощ, ако сблъсъците бъдат прехвърлени директно на територията на Армения.

За пореден път призоваваме страните в конфликта в Нагорни Карабах за незабавно прекратяване на огъня, деескалация на напрежението и връщане към съществени преговори с цел постигане на мирно урегулиране, основано на основни принципи в съответствие със споразуменията, постигнати от външните министри на Руската Федерация, Република Азербайджан и Република Армения в Москва на 10 октомври тази година.

 

 

Ася Иванова-Зуан

 680 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)