Никол Пашинян с предупреждение към Европа: Турция днес представлява опасност не само за страните от Кавказ

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Никол Пашинян с предупреждение към Европа: Турция днес представлява опасност не само за страните от Кавказ

07.10.2020 14:37

Ситуацията в Нагорни Карабах остава стабилно напрегната, боевете по цялата фронтова линия продължават. В същото време прес секретарят на президента на Република Арцах (арменското име Нагорни Карабах) Вахрам Погосян информира за „някои позиционни успехи“ на армията за отбрана на Арцах.

Вахрам Погосян смята, че лекото и относително спокойствие, настъпило във вторник, се дължи на многобройните призиви на международната общност за прекратяване на военните действия.

Според мнението на председателя на парламента на Карабах Артур Товмасян международната общност трябва да види и разбере кой е започнал военните действия, следователно трябва да предприеме някои стъпки, за да спре Турция.

Никол Пашинян с предупреждение към Европа: Турция днес представлява опасност не само за страните от Кавказ

„Първоначално войната беше инициирана от азербайджанските власти, но сега тя се води от военно-политическото ръководство на Турция. Това не е война между арменци и азербайджанци, това е опит на Турция да навлезе в Кавказ. «- подчерта Товмасян.

Той отбеляза, че Карабах няма да моли за примирие, но е сигурен: „Карабах трябва да се върне на масата за преговори по урегулиране на конфликта».

«Само жителите на Карабах, които се подкрепят от народа на Армения и диаспората, са в право да решават съдбата му
за уреждане на конфликта“. Сега всички сме едно семейство. Днес официален Баку претърпя фиаско в Карабах и не изпълни задачите, поставени му от Анкара: Азербайджан не успя да превземе Степанакерт и Шуши, ”

Министерството на външните работи на Армения коментира изявлението на външните министри на страните-членки на Минската група на ОССЕ, направено преди ден.

Външните министри на Русия, Франция и САЩ осъдиха ескалацията на насилието в зоната на карабахския конфликт, подчертавайки, че въоръжените действия «представляват неприемлива заплаха за стабилността в региона».

Ереван смята изявлението на външните министри за важна стъпка за прекратяване на военните действия и свързва заявлението с известно затишие в региона.

„Армения потвърждава необходимостта от незабавно прекратяване на военните действия.
Повтаряме, че няма алтернатива на мирното урегулиране и мирния процес и всякакви опити за разрешаване на конфликта с военни средства ще бъдат решително предотвратени “,- гласи изявлението на арменското външно министерство.

„Предполагам, че след 100 години Турция се завърна в региона на Южен Кавказ, за да продължи арменския геноцид.
Нагорни Карабах и Армения вече се превърнаха в цивилизационен фронт. Арменците в Южен Кавказ са последната пречка за разширяването на Турция на север, югоизток и изток. Империалистическата политика на Турция се простира много по-далеч от Южен Кавказ “, заяви Никол Пашинян в интервю за изданието Bild.

Първо, както казах вече, Турция вербува и прехвърля терористи от Сирия за борба с Арцах (арменското историческо име Нагорни Карабах. — бел.ред.) и Армения.

На второ място, турската армия участва в този процес.
Това показва империалистическата политика на Турция, чиито действия са насочени към възстановяване на „турската империя

Автор:Ася Иванова-Зуан

 596 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)