Патрик Попел: Нападението срещу Армения е нападение срещу цивилизования свят

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Патрик Попел: Нападението срещу Армения е нападение срещу цивилизования свят

5 октомври 2020-Нюз Фронт.

Нападението срещу Армения — Когато Кавказ започва да гори. Патрик Попел-Експерт по Русия и генерален секретар на Австрийско-абхазкото общество

Когато две бивши съветски републики в Кавказ спорят за планински хребет, мнозина възприемат това, като локален конфликт, който не заслужава голямо европейско внимание.

За съжаление, настоящата атака от азербайджански войски по Република Арцах (известна като Нагорни Карабах) на 27 септември 2020 година не е ескалация на престрелка на по военизираната линия за контакт, а е началото на дълго планирано настъпление.

Патрик Попел: Нападението срещу Армения е нападение срещу цивилизования свят

Дори ако някой може да спори относно международно-правната принадлежност на тази провинция, която се намира под арменски контрол, ние трябва да анализираме това драматично развитие в Кавказкия регион, като вземем предвид геополитическите амбиции на Турция.

В стратегията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да разшири турското влияние не само в Сирия и на Балканите, но и в Кавказ, Азербайджан е най-важната оперативна база.

Не само географското положение на Азербайджан на Каспийско море, но и постоянният конфликт с Армения предлагат отлична възможност за по-нататъшно развитие и осъществяване на мечтата за «Велика Турция».

В своята мания за величие за турска имеперия, на Ердган вече не му стига единствено да шантажира ЕС по въпроса с бежанците или да създаде покорна 5-та колона чрез масова турска миграция в европейските държави, сега той наистина е преминал към завземането не земи, както вече видяхме в Сирия.

В случая с арменските територии това не се извършва от редовната турска армия, а от нейните съучастници — азербайджанците (тюркският народ, живеещ в Азербайджан), които вече са обучени по тази процедура по време на турско-азербайджанската маневра.

Особено на фона на ужасния арменски геноцид в началото на миналия век, народите в Европа трябва да се събудят и да се противопоставят на политиката на турска експанзия.

Като се има предвид, че Армения има 7000-годишна история и в същото време е най-старата християнска държава в света, докато Азербайджан не може да се отнесе към 100-годишна държавност, нападението срещу Армения е и нападение срещу цивилизования свят.

Малката искра в Кавказ може бързо да причини опустошителен горски пожар. Ние знаем нещо подобно от историята на Балканите.
Фактът, че все повече войнствени мюсюлмани идват в Азербайджан от цял свят, за да защитят родината си, създава мощен потенциал за конфликт, последствията от който все още не са предвидими.

Различните нагласи на отделните кавказки народи и държави един към друг, например принадлежност към християнството или исляма, вече могат да разделят Кавказ на два или повече лагера.
Тъй като познавам Кавказ много добре от няколко пътувания, от работата си в Република Абхазия и семейните си връзки, бих искал да отбележа и темперамента на местните жители, който е много различен от нашия поради отдадеността към клана, племето и хората. Европейците са различни.

В тази напрегната ситуация много стари и отложени сметки също могат да бъдат погасени принудително.
Както и в предишни години, Русия отново ще действа като посредник между Армения и Азербайджан.
Но този път с по-малък успех от преди.
Западните медии са оставени да представят този конфликт като ескалация на регионален спор за територия между двете постсъветски държави. Но за нас в Европа офанзивата от изминалия уикенд трябва да бъде урок от съдбата.

Няма съмнение, че Съединените щати не просто са заинтересувани в настоящата „експанзия“ на Азербайджан в Карабах, с подкрепата на Турция, но умишлено играят върху болезненото желание на Ердоган да стане „новият Ататюрк“.

Алиев ( президентът на Азербайджан), който не разбира нищо повече от един ход напред, се превърна в „черен кон“ в чужд спектаткъл, което не обещава нищо добро за народа на Азербайджан.

След като се съгласи „зад кулисите“ със „по-големия брат“ на сценарий, при който в един ход Турция поставя „двойна вилица“ (в шахматна терминология): Турция, член на НАТО, срещу Армения, която е насочила своя курс към САЩ, и Турция, „приятел“ на Русия срещу Армения, член на ОДКС (и всичко това — от ръцете на «независимия» Азербайджан), Алиев не взе предвид, че ако «загуби», конфликтът може да отиде до Иран, което също ще е добро дошло за играчите в сянка.

Ася Иванова-Зуан

 545 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)