Асад обвини Ердоган в иницииране на конфликт в Карабах

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Асад обвини Ердоган в иницииране на конфликт в Карабах
06.10.2020 11:34
Сподели
6 октомври 2020-Нюз Фронт.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган беше основният инициатор на новия кръг от конфликти в непризнатата република Нагорни Карабах. Това заяви на 6 октомври сирийският лидер Башар Асад.

«Той подкрепя терористите в Либия, той беше основният подстрекател и инициатор на започнали отново конфликт в Нагорни Карабах между Азербайджан и Армения, «- заяви президентът на Сирия, цитиран от ТАСС.

Миналата седмица руското външно министерство отбеляза, че Русия фиксира трансфера на чуждестранни бойци в Либия, включително със съдействието на Турция.

Президентът на Турция Ердоган по време на преговори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Армения трябва да напусне „окупираната азербайджанска територия“.

Асад обвини Ердоган в иницииране на конфликт в Карабах

Според данните на Ереван Турция активно помага на Азербайджан.
На 29 септември прес-секретарят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян съобщи, че турски F-16 е свалил арменски щурмов самолет Су-25, пилотът е бил убит.

Турция отрече тези съобщения, но Ердоган обеща да предостави на Азербайджан всяка необходима помощ, ако е необходимо.

Конфликтът в Карабах започна през февруари 1988 г., когато автономен регион Нагорни Карабах обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. След няколко години война Баку загуби контрол над региона и седемте околни района. От 1992 г. се водят преговори за мирно уреждане на конфликта в рамките на Минската група на ОССЕ, оглавявана от трима съпредседатели — Русия, САЩ и Франция.

Ася Иванова-Зуан

 613 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)