Азербайджан настоява Турция да участва в Карабахското урегулиране

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Азербайджан настоява Турция да участва в Карабахското урегулиране
05.10.2020 16:18

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Турция, която с действията си провокира ескалция на напрежение в в региона трябва да участва в процеса на Карабахското урегулиране.

„Турция трябва задължително да присъства в по-нататъшния процес на мирно урегулиране на конфликта. Турция е важен играч в региона, съсед на Азербайджан, съсед на Армения. В бъдещия мирен процес и той ще настъпи, ролята на Турция, според мен, ще бъде много важна “, каза Алиев.

Азербайджан настоява Турция да участва в Карабахското урегулиране

„Предполагам, че след 100 години Турция се завърна в региона на Южен Кавказ, за да продължи арменския геноцид.
Нагорни Карабах и Армения вече се превърнаха в цивилизационен фронт. Арменците в Южен Кавказ са последната пречка за разширяването на Турция на север, югоизток и изток. Империалистическата политика на Турция се простира много по-далеч от Южен Кавказ “, заяви Никол Пашинян в интервю за изданието Bild.

Ако световната общност даде неправилна геополитическа оценка на настоящата ситуация в Нагорни Карабах, то Европа следва да «очаква Турция около Виена».Това заяви премиерът на Армения Никол Пашинян в интервью за изданието Bild, публикувано вчера, 4 октомври.

На въпрос какви действия трябва да предприеме Германия в настоящата ситуация, Пашинян отговори:

„Очаквам ясна позиция. Ако международната общност неправилно оцени геополитическото значение на тази ситуация, Европа трябва да чака Турция близо до Виена. «

Според думите на премиера Анкара вербува и прехвърля терористи от Сирия за борба с Нагорни Карабах и Армения. а турската армия директно е в въвлечена в конфликта.

Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви всеобща мобилизация по-рано днес.

Продължаваме да следим обстановката и да ви информираме, очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова Зуан

 564 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)