Какви цели обявява белоруската опозиция, която иска да вземе властта в Беларус?

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Какви цели обявява белоруската опозиция, която иска да вземе властта в Беларус?

Мария Колесникова, представител на централата на кандидата за президент на опозицията в Беларус Светлана Тихановская, която вече наричат Светлана Гуайдо, разказа как опозицията ще промени вектора на отношенията с Русия, ако дойде на власт. Опозиционерите смятат политиката на сегашния президент Александър Лукашенко за неефективна, заяви руският журналист Алексей Венедиктов в своя телеграм канал, като се позовава на кореспонденцията си с Мария Колесникова.

Каква е задачата на опозицията в Беларус в отношенията с Русия?

В действителност, политтехнолозите веднага ще забележат, че е това е определен похват- вземане на актуална проблематика, конкретен въпрос и използването на известни имена. В случая, от щаба на Светлана Тихановская следват инструкциите по методичката написана от Запада, и в определен момент излизат с определени заявления. Това, че се използва формулировка, която критикува действията на Лукашенко, още повече по отношение на политиката с Русия, се прави за да се внуши подсъзнателно, че опозицията има по-добър вариант, ако дойде на власт.

В действителност обаче, ако Светлана Тихановская, фигура слаба и безлична, просто лице в про-западната кампания срещу Русия, има подкрепата на ЕС и САЩ, това трябва да ни говори, че неслучайно е нарича белоруска версия на Гуайдо. И единствената задача, която и е поставена, ако Картофения майдан се реализира и Лукашенко бъде свален- е следване на американските интереси.

Европейският съюз трябва да подтикне жителите на Беларус да предприемат действия, подобни на «кадифената революция» от 1989 година, след която тоталитарният режим в Чехословакия падна, заяви премиерът Андрей Бабиш.

„Това, което ни се случи през 1968 година, не трябва да се случва в Беларус. Европейският съюз трябва да действа “, заяви Бабиш в Twitter.- само едно от многото потвържения, че събитията в Беларус се управляват от Запада и в интерес на Запада.

Сега нека разгледаме, какво говори щаба на Тихановская.

„За съжаление напоследък, в сътрудничество с Русия, редовно възникват напрежение и конфликти. Това ясно показва, че настоящият президент на Беларус не е в състояние да се справи с тази задача “
Опозиционерите виждат Русия като важен икономически и политически партньор, каза Колесникова.
Споразуменията с нея ще се спазват, дори ако опозицията дойде на власт.

Такова мило заявление на пръв поглед.

Също така, от името на централата на Тихановская, Колесникова изрази желанието си да развива отношения с други страни.

„Ние сме конструктивно настроени към всички външни партньори на Република Беларус“, подчерта опозиционерката.
Тук сигурно е излишно да се предполага кои външни партньори се имат предвид.

Тихановская публикува състава на Координационния съвет за осигуряване на трансфера на властта, пише в телеграм канала си Юрий Ткачев.

В него влизат такива ярки и ръкопожатни хора с добри лица, като например ръководителят на правозащитния център „Весна“ Алес Биляцки, активистът на „Младежки блок“ Алана Гебремариам, председател на движение „За свобода“ Юрий Губаревич, член на Политическия съвет на Обединената гражданска партия Александър Доброволски, активист за правата на човека Андрей Стрижак и други.

Всички гореизброени (проверих) са пламенни европейски интегратори и привърженици на отделянето на Беларус от Съюзната държава, а много от тях и от Митническия съюз.
Някои от гореизброените са разработчиците на „Реанимационния пакет за реформи за Беларус“, който предполага оттегляне не само от Съюзната държава, но и от Митническия съюз и ОДКБ, забраната за руски телевизионни канали в Беларус, пълната беларусизация на образованието и др.

Ядрото на протестиращите в така наречените протестни вериги се финансира от чужбина, заяви министърът на вътрешните работи на Беларус Юрий Караев на митинг за солидарност и в подкрепа на Лукашенко на площад Независимост в Минск в неделя.

В неделя, 9 август, в Беларус се проведоха президентски избори, по резултатите на които Александър Лукашенко спечели.
Западните страни, за които белоруският лидер отдавна е пречка, не се примириха с резултатите от гласуването.
В резултат на това в Беларус избухнаха предварително планирани безредици.
Опитите на служителите на реда да държат ситуацията под контрол се превърнаха в сблъсъци с радикали.
В същото време западните медии, активно отразяващи протестите, се съсредоточават конкретно върху действията на силите за сигурност срещу „мирните“ протестиращи, както беше по време на държавния преврат в Украйна през 2014 година,
В момента европейските държави, заедно със САЩ, са на страната на протестиращите. Те отказват да признаят изборните резултати.
Главният щаб на Светлана Тихановская, или Светлана Гуайдо както почнаха да я наричат в социалните мрежи лидер на прозападната опозиция, преди това обяви, че се подготвя за дългосрочни протести, насочени към сваляне на правителството. Самата Тихановская замина за Литва.
Като се има предвид изключително противоречивият характер на вътрешнополитическата ситуация в Съединените щати, не може да се изключи развитието на събитията според най-радикалния сценарий.

По-специално, фактът, че екстремистките кръгове в ръководството на САЩ ще решат да се възползват от благоприятната ситуация в Беларус за практическото изпълнение на плановете за завършване на стратегическото обкръжение на Руската Федерация и евентуално да привлекат Русия в регионален военен конфликт с първоначалния епицентър на беларуска територия.

Автор: Ася Иванова – Зуан

 565 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)