Западът иска да разчертае Беларус според собствените си шаблони- Сергей Лавров

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

23 август 2020-Нюз Фронт.

Западът предлага да разчертае Беларус според собствените си шаблони, заяви руският външен министър Сергей Лавров, говорейки на форума «Територия на смислите».

Коментирайки посредничеството на Запада на постсъветското пространство, той припомни събитията в Украйна, започвайки от изборите през 2004 година и завършвайки със ситуацията от 2014 година.

«Неспособността на западните ни партньори да преговарят е доста сериозен факт, който трябва да вземем предвид, и не само ние.
И сега, когато те се опитват да разчертаят Беларус според собствените си модели и да предлагат едновременно посредничеството си …
Разбира се, ние няма да сме против каквото и да било решение , което ще приеме беларуското ръководство по отношение на диалога с населението му, но когато Западът казва, че само с посредничеството и участието на западните страни ще бъде ефективен такъв диалог, всички помнят, както беше в Украйна, където западната медиация се превърна в пълна неспособност за договаряне с нашите партньори «, подчерта Сергей Лавров.

Опит за преврат в Беларус- Картофен майдан

На 9 август в Беларус се проведоха президентски избори, които действащият президент Александър Лукашенко спечели за 6 път, като събра над 80% от гласовете.
Западните страни, за които белоруският лидер отдавна е пречка, не се примириха с резултатите от гласуването.
В резултат на това в Беларус избухнаха предварително планирани безредици.
Опитите на служителите на реда да държат ситуацията под контрол се превърнаха в сблъсъци с радикали.
В същото време западните медии, активно отразяващи протестите, се съсредоточават конкретно върху действията на силите за сигурност срещу „мирните“ протестиращи, както беше по време на държавния преврат в Украйна през 2014 година.

Автор: Ася Иванова-Зуан

 1,105 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)