Беларуският министър на отбраната за теоретичните заплахи: действията на служители по сигурността могат да бъдат представени като геноцид

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Беларуският министър на отбраната за теоретичните заплахи: действията на служители по сигурността могат да бъдат представени като геноцид

23 август 2020-Нюз Фронт.

Министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин се опасява, че действията на блока за сигурност «за стабилизиране на ситуацията» в страната могат да бъдат използвани от «външни сили и политически противници като извинение да променят политическия курс на Република Беларус със сила».

Той изрази своите предположения по време на съвещание с участието на президента Александър Лукашенко.
На съвещанието присъстваха още ръководителят на КГК Иван Тертел и управляващият делата на президента на Беларус Виктор Шейман. Докладът за заплаха бе показан в ефира на телевизионния канал Беларус 1.

Въз основа на динамиката на развитието на ситуацията не може да се изключи, че в бъдеще деструктивни сили могат да се опитат да завземат властта, като провокират масови безредици, включително с използването на оръжие.
Най-трудната ситуация може да се развие в западните райони на страната, където от доста време се прилагат редица мерки за убеждаване на нашето население в неговата етническа и културна принадлежност към един от най-близките ни съседи.
Според мението на министъра на отбраната „деструктивни сили, контролирани от специалните служби на западните страни“, могат да дадат своя принос за дестабилизацията на ситуацията;

В тази ситуация действията на силовия блок на Беларус за стабилизиране на ситуацията могат да бъдат представени като геноцид на нейния собствен народ и да се използват като оправдание за промяна на политическия курс на Беларус със сила, предимно с използването на звена и подразделения с висока готовност, разположени в непосредствена близост до държавната ни граница.

Виктор Хренин заяви, че 18 изтребители F-16 от ВВС на САЩ, наскоро прехвърлени от Германия във въздушна база в Ласк в Полша, могат да бъдат използвани за осигуряване на въздушна подкрепа за техните действия.

Времето за полет до държавната граница на Беларус е около 22 минути.

Той отбеляза, че основният фокус на оперативните дейности по подготовка на боеприпаси на въоръжените сили на страните членки на НАТО е практикуването на използването на войски в отговор на криза, както и в хода на воденето на настъпателни операции.

За да предотвратим подобни сценарии за развитието на ситуацията, ние сме предвидили действието на силите за незабавна реагиани и бързо разгръщане, — подчерта министърът на отбраната.
Напомняме, че на 22 август президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви решението си да приведе основните военни части в Беларус в пълна бойна готовност.

Президентът определи това решение като «първото най-сериозно решение от четвърт век».

„Виждаме сериозно движение на войските на НАТО в непосредствена близост до нашите граници на територията на Полша и Литва“, каза той.

Автор: Ася Иванова – Зуан

 655 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)