КАРАДЖАТА! (1840—1868)

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

КАРАДЖАТА!

“И самодиви в Бяла премяна,
…………………….
летят и пеят дорде осъмнат,
и търсят духа на Караджата!”

/БОТЕВ/

Роден на 11 май 1840 – ден празник на Светите братя Кирил и Методий, в с. Ичме! – извор на минерална вода, която е сравнима с водата в Карлови вари! Белчо Нейков, с една год. по-стар от Караджата е първият му биограф. Родът му по бащина линия е от Бинбеловци – известен още от 13 век! От този род е и Момчил воевода – 14 век! По майчина линия е от Узунниколовци – село Ичме! Потомъкът на този род Тодор Търнин се жени за Каля от Бинбеловци и се раждат 7 деца, в това число Стефан!

ЛОВЪК, СМЕЛ, НЕПОКОРЕН, НАЙ-ГОЛЕМИЯТ МУ ГРЯХ Е ПОБЕДАТА МУ НАД ТУРЧИНА ГААЗА ПЛИСА, ПЕХЛИВАН. СТефан е победителят гяур и трябва да напусне България! В първа Белградска легия неговите качества му носят прозвището КАРАДЖА — ЧЕРЕН ДУХ, черен живец, черно чудо! Годините до 1866 са години на кръстосване и пътища на градски срещи и борби на организации и съпротива срещу османското иго! Киро Турешков си спомня:”в 1866 г. после дълъг разговор той ми даде наставление, че ако мога в селото( Каранасуф), Северна Добруджа да съставя един вид комитет. Или ако това не мога да направя, то да забележа в селото, кои са по-интелигентните хора и като с кои ще маже да се извърши подобно нещо… Само с ходенето на чети по Балкана нищо не може да се направи, а трябвя да се ходи между народа!” Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, двама Воеводи със 180 млади българи поема по пътя на безсмъртието. Днес по този път ежегодно се извършва поход на млади и стари родолюбиви българи. Походът приключва в местността “Канлъдере” под връх Бузлуджа. Пред белокаменния паметник, който се извисява на брега на Дунава и където четниците са стъпили на българска земя, винаги има българско тържество. ЧЕТАТА НА КАРАДЖАТА И ХАДЖИ ДИМИТЪР СА ПЪРВИТЕ СПЕЦКОМАНДОСИ В БЪЛГАРИЯ! САМИТЕ КАРАДЖАТА И ХАДЖИ ДИМИТЪР СА ОБУЧЕНИ В ЛЕГИЯТА НА РАКОВСКИ. ТЯХНАТА БОЙНА ДРУЖИНА СЪЩО ПРИТЕЖАВА УМЕНИЯ И БОЙНА ЕКИПИРОВКА!

ОТ СЪРЦЕ ПРИЗОВАВАМ БЪЛГАРСКИТЕ КНИГОИЗДАТЕЛИ И ПЕЧАТНИЦИ ДА ПЪЛНЯТ БЪЛГАРСКИТЕ КНИЖАРНИЦИ С КНИГАТА НА БАЛЧО НЕЙКОВ , КНИГАТА НА ЗИНА МАРКОВА —. ЗА ДВАМАТА ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ И ДА ПЪЛНЯТ БЪЛГАРСКИТЕ КНИЖАРНИЦИ С ТЯХ! КАК БЪЛГАРСКАТА ПАМЕТ ДА НЕ СЕ ЗАЛИЧАВА,АКО БЪЛГАРИТЕ СА ЛИШЕНИ ОТ ТЕЗИ КНИГИ. ЗАЩО НЕ ИЗДАДАТ КАТО СТАРИНА КАЛЕНДАРА НА ХРИСТО БОТЕВ ОТ 1876 г,ЗАЩО НЕ ПУБЛИКУВАМЕ В БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ И МЕДИИ СТИХОТВОРЕНИЯТА НА ВАЗОВ И БОТЕВ ЗА ТЕЗИ ТИТАНИ?

ПОКЛОН!

Публикация: Иван Тренев

 1,812 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)