Един спомен за Нушка Григорова – момиченцето от класическата снимка с Георги Димитров

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Един спомен за Нушка Григорова, която като дете Георги Димитров държи в ръцете си.

Преди година загубихме Нушка Григорова! Дългогодишен режисьор, сценарист и артист в Българската национална телевизия!

Освен режисура, тя завършва и актьорско майсторство. Прави телевизионния си дебют в сериала „На всеки километър“. Била е кореспондент на БНТ в Москва.

За нея покойният и бивш генерален директор Иван Славков приживе казваше по повод популярната историческа снимка на пионерката Станка Григорова в ръцете на Георги Димитров като министър председател на България: ”Един ден, Нуше, хората ще питат кой е тоз , който държи в ръцете си Нушка Григорова!?” И комай доживяхме това време… Дори един ден да няма Българска телевизия, ще остане спомена за легендарната режисьорка Нушка от БНТ… Възпитаничка е на легендарните Боян Дановски и Желчо Мандаджиев.

Остави ни книгата си “В кадър и зад кадър”, в която непосредствено и живо ни запознава с работата на телевизията от самото й създаване, както и с известни български телевизионни журналисти. Малко са щастливците,които имат възможност да притежават тази книга за БНТ. Времето, неясна философска категория не е благосклонно към отпътували от нашия свят. Тях ги помнят само най-близките. Напълно естествено е човешката маса да забравя и да не знае тези, които не са между нас. Въпреки всичко, има хора- кадри, които са дали качествен влог и определено скок в работата на дадена институция. Нушка е такъв човек. БНТ би следвало да създава и да публикува ежегодни свои бюлетини за качествените и значими свои служители! Така ще помни и България!

 1,577 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)