185 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БАЧО КИРО ПЕТРОВ!

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

РОЖДЕНО ИМЕ : КИРО ПЕТРОВ ЗАНЕВ, 07.07.1835 г, село Горни Турчета (днес Бяла Черква)

ИСТОРИЧЕСКИТЕ СПРАВОЧНИЦИ ОТБЕЛЯЗВАТ: УЧИТЕЛ, КНИЖОВНИК, ИСТОРИК, ЧТАЛИЩЕН ДЕЕЦ, ПИСАТЕЛ,РЕВОЛЮЦИОНЕН ДЕЕЦ, ЧЕТНИК ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИТЕ БОРБИ…
Въпреки всичко ние, българите, пишем и ще пишем за него не по стереотипна схема, матрица- като екшън герой- пишем и ще пишем за НЕГО КАТО ГОЛЯМА, ИНДИВИДУАЛНА ВЪЗРОЖДЕНСКА ЛИЧНАСТ! Българското Възраждане има много истински герои. Бачо Киро започва четмо и писмо в Батошевския манастир на 12 години, защото трябва да участва в издръжката на семействата си, след като остава сирак на 6 години. Както всеки истински българин с потекло, той се и самообразова. Като учител въвежда Рибния буквар. Той възпитава младите във възрожденски дух . През 1870 г. създава първия селски читалищен и училищен театър в България. През 1864 г организира бунт на българите срещу гръцкия владека Григоррий, който чете на гръцки език евангелието, гони го и се назначава български четец на български език. В същото време той не изоставя просветителската си дейност! През 1869 Бачо Киро основава първото селско читалище “Селска любов.”През февруари 1872 г. Той става председател на Белочерковския частен революционен комитет. В революционната дейност е въведен от отец Матей Преображенски – Миткалато. Близък приятел му става Христо Иванов – Големия( тайната полиция на Васил Левски). Бачо Киро сътрудничи и на цариградския вестник “Македония” с редица статии и дописки за българското положение и просвещение. Той участва в четата на поп Харитон и член на щаба. Лично организира около 100 юнаци. Участва в битката срещу османския генерал Фазлъ паша. ДЕВЕТ ДЕНА НЕРАВНА БИТКА! МАНАСТИРЪТ Е ПРЕВЗЕТ И ОПОЖАРЕН. Спасилите се възрожденски борци се крият в околностите. Знае се,че Бачо Киро е предаден и заловен! Съден и обесен във Велико Търново от османски съд! ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА НА ТЪРНОВСКИЯ ПЪРВЕНЕЦ ЕТХЕМ БЕЙ,ДА СПАСИ ОТ СМЪРТНА ПРИСЪДА БАЧО КИРО, ЧРЕЗ ИЗБРАН ОТ НЕГО ЗАЩИТНИК, ЗА ДА ОБЯВИ,ЧЕ БАЧО КИРО Е ЛУД- КОЕТО СЪСТОЯНИЕ ОСМАНСКИЯ СЪД НЕ ОСЪЖДА НА СМЪРТ – той е обесен!

БАЧО КИРА НА ПЕРФЕКТЕН ОСМАНСКИ ЗАЯВЯВА:

“АЗ,ЕДИН БАЧО КИРО СЪМ,
БЕЗ СТРАХ ОТ ТУРЧИН КОМИТА СЪМ,
ПУШКА НА РАМО ТУРИХ,
ДРЯНОВСКИЯ МАНАСТИР НАМЕРИХ,
ПРАВДАТА СИ ДА ДИРЯ ИЗЛЯЗОХ,
ВЪЖЕТО СИ НА ВРАТА САМ МЕТНАХ.”

ОБЕСЕН Е НА 28 МАЙ 1876г. ЗАЕДНО С ИВАН СЕМЕРДЖИЕВ!
Бачо Киро е събрал и оставил в наследство 34 известни ръкописни сборници, негови и на учениците му писмени работи! Като летописец е оставил книгата “описание на горните турчута”,1870г. Оставил е и 2 пътеписа от 1873г и 1874г.

ПОТОМЦИ НА БАЧОКИРОВАТА КРЪВ СА СРОДЕНИ С КРЪВТА НА АЛЕКСАНДЪР ДЮМА-СИН!

Автор: Иван Тренев

 1,360 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)