Публицистът, поет и журналист Денис Олегов представя най-новата си книга – „Вечен чужденец“

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Журналистът и автор на стихове Денис Олегов издаде най-новата си книга – „Вечен чужденец“. Стихосбирката е издадена като награда от поетичния конкурс „Димитър Бояджиев“, чието пето издание Олегов печели. Разговаряме с него за реализацията на проекта и какво е да пишеш некомерсиална литература.

Журналист: Защо „Вечен чужденец“?

Денис Олегов: Всъщност заглавието се роди последно. Замислих се какво обединява всичко, което съм написал, и най-близкото до ума и ежедневието ми беше темата за миграцията. Тъй като живея в Русия, а съм от смесен брак, винаги става едно противоречие и докато тук казват „ми той Денис е руснак“, там винаги ще съм „Денис българина“. Предвид очевидни фактори не мога да кажа, че напълно съм у дома и напълно съм в чужбина и в двете държави. А в по-широк смисъл хората като цяло се отчуждават и царува по-скоро омраза и недоверие. Така че събирателно вечният чужденец е този, който отказва да върви с тълпата, поради което преживява множество вътрешни и външни борби.

Журналист: Какви други теми засяга книгата?

Денис Олегов: Старая се винаги да се опитам да обхвана колкото се може повече. Освен социалните проблеми, които са основа на писането ми, има голяма част философски размисли, отражение на индивидуални съдби, различен тип конфликти – от разликата между вяра и религия до вечните теми за живота и смъртта. Не обичам монотонни стихосбирки, които са едно стихотворение, написано в различни форми.

Журналист: Решението да издадеш в условията на пандемия нарочен похват ли е?

Денис Олегов: Стана съвсем случайно. Единственото хубаво на тази истерия е, че успях да се прибера в България за по-дълго и съответно да завършим работата по книгата. Мисля, че тематиката на произведенията обаче налага необходимостта да потвърдим, че „лошите времена раждат силни личности“, както и обратното. Ако всичко ни е наред, ще си пием някой коктейл на плажа и ще мислим само какво да ядем. Така че цялата кризисна обстановка е време за преосмисляне на много неща.

Журналист: Разкажи за процеса по издаване на книгата.

Денис Олегов: За първи път работя с издателство и това за мен е ценен опит. Значително ме улесни голямата награда от конкурса „Димитър Бояджиев“, благодарение на което община Пазарджик спонсорира издаването на книгата. Имах удоволствието да работя с издателство „Лексикон“, което избрах, защото дава шанс на българските автори и техните книги не лежат с години по складовете за сметка на преводната литература. Най-голямата трудност беше да запазя търпение, защото по природа трудно чакам нещо хубаво да се случи. Но като цяло работих със страхотен екип – редакторката Силвия Недкова, художника Симеон Цинцарски, разбира се, Алина Караханова, Мария Димитрова и Велимира Чобанова от „Лексикон“.

Журналист: Представи „Вечен чужденец“ на Пролетния базар пред НДК. Какво беше усещането?

Денис Олегов: Страхотно! Едно такова участие изисква много енергия и усилия, особено предвид горещините. От друга страна обаче се срещнах с толкова приятели, които споделиха приятното си удивление, че след като почти 4 години не бях издавал нищо, съм направил нещо качествено. Най-голямата радост пък бяха непознатите читатели, с които, надявам се, тепърва да се срещаме по-често. Едно момиче дори си купи стихосбирката ми като подарък за рождения си ден. Заради такива моменти си струва да продължиш!

Журналист: Трудно ли е да пишеш на теми, които не са продаваеми?

Денис Олегов: Няма лесен път, защото никой не се издържа с писане в България. За мен добрата книга има послание и смисъл. Ако предъвквам едни и същи клишета, за да избивам комплекси и да търся внимание от противоположния пол, то няма смисъл да наричаме това творчество. Самата литература днес има нужда да бъде събитие, да се покаже, че я има. Познавам хора, за които тя е в упадък последните 100 години, но с удоволствие бих им доказал обратното.

Журналист: Планираш ли премиера на стихосбирката?

Денис Олегов: Ако има възможност, това лято се надявам да посетя няколко града с предпремиери. Голямата премиера в София засега е планирана през месец септември, но ще обявим подробности допълнително. Надявам се да успеем да покажем на хората нестандартни и смислени стихотворения.

Биографична справка за Денис Олегов:

Роден през 1998 г. в София. Автор е на книгите „Римодрасканици” (2014), „Раздвоението на една душа” (2014), „Ледена жар” (2016), „Колелото на историята” (2017), „Вечен чужденец” (2020). Негови стихотворения и разкази са издавани в сборниците „Manu propria”, „Абсент” и „Содружество”. Публикувал е в „Нова социална поезия”, „Иначе писано”, „Нова асоциална поезия”, „HSE Texts” (Санкт Петербург), “Poetas del Mundo”. Награждаван е в различни литературни конкурси, сред които „Солени ветрове” (2015), „Непознати улици” (2015), „Златен явор” (2016), „Млад поет – Костинброд” (2017), „Копнеж за растящо творчество” (2017), „Небесни меридиани” (2018), „Граждански будилник” (2019). През 2019 г. печели голямата награда от конкурса „Димитър Бояджиев”, благодарение на което излиза стихосбирката му „Вечен чужденец” (изд. „Лексикон”). Съосновател е на литературния клуб „Отвъд кориците”. В момента е студент по международни отношения във Висшата школа по икономика в Москва. Паралелно работи като журналист.

 1,699 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)