МАГДЕЛИНА ЮРУКОВА – ЕДНА ВЕЛИКА БЪЛГАРКА И МАЙКА – СВЕТИЦА

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

МАГДЕЛИНА ЮРУКОВА – ЕДНА ВЕЛИКА БЪЛГАРКА И МАЙКА – СВЕТИЦА

Малцина извън Разложкия край са чували името на Магделина Юрукова, а би трябвало да я знае всеки българин, който милее за своя род и родина, защото тя по-нищо не отстъпва на баба Тонка Обретенова.

Магделина Юрукова ражда 14 деца. Включва се с готовност в македонското революционно движение, като често посреща и укрива в своя дом негови дейци.Синовете и братята и също се включват с голям ентусиазъм в него .

След разгрома на Илинденско-Преображенското-Кръстовденско въстание – 1903 г. в Разлог, турците отрязват главите на двадесет и осем убити въстаници и ги разхвърлят на мегдана

С нечовешки усилия на волята и стоицизъм, достоен за възхищение, без да пророни нито една сълза, Магделина Юрукова слага в престилката си четири глави – на мъртвите си двама сина и на двамата си братя .
След това разпознава телата им и полага до тях отрязаните глави, за да могат да бъдат опяти от свещеник и погребани по християнски.

През Балканската война 1912-1913 г. тя загубва още двама от своите синове за освобождението и обединението на българските земи.

ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ПАМЕТ НА ТАЗИ СВЯТА МАЙКА И ИСТИНСКА МЪЧЕНИЦА НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА !

доц. д-р Петър Ненков

 1,088 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)