Асен Пейков

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

На снимката: Известната италианска актриса София Лорен позира на българския скулптор Асен Пейков в Рим, 1953 г. Снимката в ателието на българина е правена от съпруга на актрисата Карло Понти.

Асен Пейков е български и италиански скулптор, живял и работил дълги години в Италия. Статуята на Леонардо да Винчи на входа на международното летище в Рим е негово дело. Роден е на 28 юни 1908 г. в София. По-голям брат е на художника Илия Пейков. Семейството се мести в Севлиево през 1914 г. Днес градската художествена галерия в Севлиево носи името на двамата братя. Безценни творби на световноизвестния скулптор Асен Пейков и десетки творби от „космическата” живопис на неговия брат, художника Илия Пейков, преживели детството и младежките си години в Севлиево, са част от постоянните й експозиции.

През 1938 г. Асен Пейков открива първата си самостоятелна изложба в своето ателие на бул. „Цар Освободител“ в София. Няколко месеца след това напуска окончателно България. След заминаването си от България Асен Пейков живее в Париж, Мадрид, Съединените щати, накрая се установява в Италия. Асен Пейков повече от 30 години живее и твори в Рим – до смъртта си през 1973. Статуята на Леонардо да Винчи посреща пасажерите от цял свят на международното летище Фиумичино в Рим. Негови скулптури се издигат в 16 града на Италия.

 1,384 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)