На 1 юни 1876 е убит Христо Ботев…

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

НА 1 ЮНИ 1876 Е УБИТ ХРИСТО БОТЕВ!….

Ботев е изпял в стиховете си българската душевна болка, изрисувал е с думи омагьосващата красота на българската природа, завинаги – из род в род – ни е посял в сърцата семето на свободата – Ботевата свобода – да не зависиш от друг! Ботев е във вехтите слова, в модерните думи , в набъбващите мисли . Ботев ще е в последния българин, останал на земята. И след него.

”Някои кретени в новото време нарекоха завземането на “Радецки” терористичен акт въпреки ослепяващата откритост, тържественост и показност на акцията…..
…Днес нямаме никаква възможност да правим икона от Ботев, зад която да скрием днешната си и вчерашна бездуховна нищожност!”

Ботев е единственият всепризнат гений на България – поетически и политически, който е обезмислен от вековни клишета и непреходни идеологии, погребан окончателно от неолибералната панацея за края на историята!
Зарязал поезията, семейството и живот заради българското, кой няма да признае, че и в поезията, семейството и живота, той не е мразил нещо повече от българското , такова каквото е било? Тоест недостойното, тоест робството.
Сега, когато група самозвани наставници искат да ни поучат да се откажем от робството , за да сме свободни в днешното си безсмислие, само ние дълбоко в себе си усещаме защо не можем да го направим.
Защото ще загубим Ботев в онова надсмислие на думите му , на действията му и на целия му живот , както бихме загубили и Левски в неговата святост!
Този мъж като че ли живя в някаква своя система от ценности. Някаква нова аксиология , която и днес не сме още достигнали и щом век и половина напразно следваме, без да я разберем, може би ще остане недостъпна за нас…
Това, което единствено само можем (вчера и днес) е непрекъснато да съзнаваме: НАШ, ТОЙ НЕ БЕ ЕДИН ОТ НАС!

Автор: Иван Тренев

 838 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)