Относно крадлата Маруся Мирчевска….

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ПАК И ПАК, И ПАК ЗА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ ЗА ХРИСТО БОТЕВ, НЕСЪЗДАДЕН ПО ПРИЧИНА НА ОТКРАДНАТИТЕ ОТ Т.Н. СНАХА МАРУСЯ МИРЧЕВСКА ( МОРГАН)ПАРИ ЗА ФИЛМА, БЕЗ ДА ПРЕДСТАВИ ОБЕЩАНИТЕ ОТ НЕЯ ДОГОВОР, СЦЕНАРИЙ И РЕЖИСУРА.

Крайно време е да се разкаже бруталната истина каква личност е американската гражданка с български произход Маруся Мирчевска( Морган), която при парадоксални обстоятелства нахлува в битието на Първото семейство на България, от нивото на посредствеността. От както започна моята одисея, с тревогите по откраднатите пари от сдружение „Народно дело“, нереализирания документален филм за националния кумир Христо Ботев, аз живея като битник – търся в днешна България да върнем парите на спонсора или да направим филма с мизерна българска заплата. Срещат ме различни хора за разговори.
Един от тях, значим, доверен, на отговорно ниво, познаващ дълбоко и широко битието на Първия мъж на България и околните около него. За така именуваната „снаха“ разбрах потресаващи неща: един грозен, почти уличен живот, на дъщеря на партиен нискостойностен функционер. Какво мога да цитирам като перефразирам:
1979 Маруся Мирчевска се жени за Владимир Живков. Днес тя е на 60 години. През 1981 излиза филмът „ Хан Аспарух“ с режисьор Людмил Стайков. През това време в България се представя като американски продуцент Том Маршъл, близък, по негови думи, с продуцентската къща „Уорднър Брадърс“. Цел: да се направи къса версия на „Хан Аспарух“ и дава (по сведение на говорящия с мен) пет милиона долара на българското кино. Работи с екипа на Людмил Стайков редом. Редом до него е и снахата на Живков Маруся Мирчевска( Морган), в това време работеща като изкуствовед в столична галерия. Постепенно и забележимо двамата с Маруся и Том Маршъл започват да пребивават по шест – седем часа на ден дневно. Естествено е , че „творческата“ им работа се забелязва от българското разузнаване и още по-естествено се стига до констатация, че снахата е вербувана от Разузнавателното Управление на САЩ, без нейна съпротива. До заключението се стига със целенасочени тайни средства и следене на снахата и Маршъл. Разбира се също, че нейната „цел“ е бъдещата й обещана филмова и режисьорска кариера в САЩ. Маруся Мирчевска( Морган) в този период има свободен достъп до Тодор Живков, който почти я е боготворял!, до всички тайни и явни места на резиденцията. Тя е абсолютно осведомена за държавния, политическия, интимния и семейния живот на първото семейство. Информацията тя предава по канал до РУ САЩ. Междувременно е затвърдено и документирано всичко, което върши снахата чрез изпращане на фалшива културна българска делегация до „продуцентската къща на Том Маршъл в САЩ . Българите пристигат в САЩ почти без предупреждение с цел договоаряне на късата версия и сътрудничество. На съответния адрес намират „офис“ – въпросната продуцентска къща – миришеща на току-що залепени тапети, току-що положена блажна боя, току-що сложени някакви мебели. Голата истина, че няма продуцентска къща с представител Том Маршъл лъсва. Маршъл и Маруся Морган са хванати скандално и българската държава иска размяна на Маршъл срещу български резидент в САЩ, а Маруся Мирчевска е „озаптена“. Изпращат я в СССР да учи режисура при Глеб Панфилов на държавни разноски – напълно осигурена. Историята се повтаря: колегите въобще не я виждат на лекции, става прекалено „близка“ с Глеб Панфилов( както с други мъже в България). КГБ изпраща до българското разузнаване сведение, че снахата на води развратен и разгулен живот, в оргии, документирани със записи и снимки – при това доброволно от нейна страна. Получава някаква диплома без да се е явявала на лекции и изпити. Нейните колеги са странели от нея и не знаят как е получила диплома.
Снахата никога не е гонена от България! НИКОГА НЕ Е БИЛА СЕСТРИНСКИ БЛИЗКА С ЛЮДМИЛА, а още по-малко „майчински.“ Няма известен завършен дългометражен филм от „режисьорката“ и „ сценаристка“ Маруся Мирчевска(Морган). В САЩ „творческата“ биография на гражданката Маруся Мирчевска ( Морган) е продължение на българския и руския й период. Тя става креватно „близка“ със световноизвестния режисьор Милош Форман и други. Тя твърди, че той й е обещал филм за живота й, но не можем да разберем истината, тъй като Форман почина миналата година.
Не е ли крайно време българската прокуратура да се занимае не с нашия скромен и тъжен проблем за откраднатите над 35 хиляди лева, дарени за филм за творчеството на Христо Ботев, а сегашното присъствие на снахата в Б ългария, за целите й да продава имоти, да продава пушка- на Тодор Живков, нейна собственост? – да продава чанта на Людмила със скъпоценни камъни!?, като КАКВА? Скъпата Татова снаха ли ? Непрежалимата булка в семейство Живкови? Най-добрата приятелка на Людмила, или като обикновен крадец и бих добавил след наученото – престъпник!

Автор: Иван Тренев

 3,431 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)