The Times: Ердоган ще иска стотици милиони, за да ограничи мигрантската вълна

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

The Times: Ердоган ще иска стотици милиони, за да ограничи мигрантската вълна

В преговорите с Европейския съюз Реджеп Тайип Ердоган ще се нуждае от голяма финансова подкрепа в замяна на решаването на критичната ситуация с бежанците на турско-гръцката граница, посочва The Times. Изданието отбелязва, че много европейски политици обвиняват турския президент в изнудване и използване на мигранти като лост за натиск, но някои са готови да направят компромиси.

Турският президент Ердоган се отправи към Брюксел за преговори и според The Times ще поиска стотици милиони евро от Европейския съюз в замяна на спирането на потока от мигранти, които се събират на границите с Гърция.

Европейските лидери трябва да спасят споразумението, така че най-малко 4 милиона бежанци да останат в Турция, но те не искат да се поддават на „изнудване“, както дипломатите от ЕС наричат условията на Анкара.

Според изданието през последните две седмици гръцките гранични служители сдържат притока на над 38 хиляди мигранти, главно от Иран, Пакистан и Афганистан. Много от тях бяха докарани в автобуси, предоставени от турските градски съвети. Ситуацията на границата остава напрегната: през уикенда гръцките власти публикуваха нощна снимка за това как турските войски използват бронетранспортьор, за да разрушат граничната стена в околностите на село Кастанее, на 300 мили (483 км) североизточно от Атина. Друго видео показва, че турците са подпомагани от стотици мигранти, които дърпат въжетата и веригите, прикрепени към конвейера.

Ердоган заплаши, че ще „отвори вратите“ за стотици хиляди бежанци, ако Европа не се съгласи с условията му. Според него ЕС не е спазил условията на споразумението от 2016 г., когато Турция обеща да засили граничния контрол в замяна на 6 милиарда евро финансова помощ. Също така не беше изпълнен проект за безвизов режим, за който турското правителство трябваше да реформира закона за тероризма и да включи биометрични данни (снимки и пръстови отпечатъци) в паспортите си.

Източник: Тв. Евроком

 568 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)