Трюдо показва защо Канада не е като САЩ

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Докато САЩ и Канада имат много общо и дори изглеждат достатъчно сходни с аутсайдер, забраната на „щурмовите оръжия” от премиера Джъстин Трюдо бележи най-голямото разграничение между тях след обявяването на независимостта на САЩ през 1776 г.
Задокеански посетител и в двете страни, какъвто бях през 1996 г. и много пъти оттогава, може да забележи само незначителни визуални разлики между страните на север и юг от 49-ия паралел, въпреки че Канада използва метричната система, а САЩ е една от трите останали нации, които не го правят. Под повърхностните прилики обаче бяха основни различия, които се отнасят към британската колониална епоха – от концепцията за свобода на словото до притежаването на оръжие.

Нищо не направи тези различия по-ясни от съобщението на Трюдо в петък, че ще забрани 1500 модела „военно-оръжие за нападение“, вариращи от повечето пушки до ракетни установки и гранатомети.

Трюдо оправда забраната, като цитира миналия месец изстрел от човек от Нова Скотия, който уби 22 души в това, което бе отчетено като най-лошата масова стрелба в канадската история. Институтът Angus Reid пусна идеално проучване на общественото мнение, в което твърди, че 65 процента от канадците силно подкрепят забрана за „нападение срещу оръжия“, като „на федералните политики се дава ясен мандат да продължат напред“.

Няма значение, че девет от 22-те жертви на Нова Скотия са загинали не от огнестрелни изстрели, а от пожари, установени в домовете им – според Кралската канадска планинска полиция – или че нападателят се е представил за служител на RCMP и е използвал оръжие, незаконно закупено в САЩ, или че неговата мотивът все още е загадка. Не обръщайте внимание на факта, че ARI анкетира своите членове, от които 73 процента никога не са притежавали пистолет от какъвто и да е вид.

Трюдо направи това, защото използва контрола на оръжието, за да спечели преизбирането, защото има пандемия, така че никой не може да го спре и в крайна сметка, защото в Канада той може.

В това, което със сигурност трябва да е ироничен обрат, самият канадски премиер буквално рециклира реториката на американските защитници на контрола над оръжията, като декларира, че оръжията, които той забранява, „са създадени с една и единствена цел: да убият най-голям брой хора в най-кратък период от време “, за да заяви, че„ канадците заслужават повече от мисли и молитви “.

Не е изненадващо, че това предизвика опростяващ отговор от някои сенатори-демократи от САЩ, които отдавна се борят за подобни забрани на юг от 49-ия паралел.

Автор: Иван Тренев

 747 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)