От ЕС предлагат преходният период по Brexit да се удължи заради коронавируса

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

От ЕС предлагат преходният период по Brexit да се удължи заради коронавируса

Редица европейски политици се застъпват за удължаване на преходния период в отношенията с Великобритания максимум до края на 2022 г. поради разпространението на коронавирус. Това съобщи в четвъртък медийната група Funke.
„Пандемията усложнява и без това много амбициозния план“, заяви Дейвид Макалистър, комисар на Европейския парламент за Brexit, пред Funke.
„От европейска страна сме готови да удължим преходната фаза максимум до края на 2022 г. За това Обединеното кралство трябва да изпрати съответно искане“, каза той. „Въпросът за удължаването на сроковете при сегашните обстоятелства отново трябва да бъде внимателно проучен в Лондон“, подчерта политикът.
От своя страна зам.-ръководителят на Европейския парламент Катарина Барли заяви, че „при настоящата кризисна ситуация личните преговори са невъзможни“. „Ще се види дали ще бъде възможно да продължи да работи в режим на видеоконференции. Но дори и да се проведат преговорите, сега всички усилия трябва да бъдат насочени към координиране на борбата срещу пандемията“, подчерта тя.
„Заплахата от труден Brexit, придружена от хаотични условия и икономически загуби, в момента е ненужна тежест за двете страни,“ каза Барли.

Източник: Тв. Евроком

 576 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)