Иван Тренев: „За героите от Априлското въстание е необходим пантеон, не национален празник!“

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Иван Тренев: „За героите от Априлското въстание е необходим пантеон, не национален празник!“

Априлското въстание (А.В.) е връхна точка на борбата на българския народ за национална независимост. То не би се осъществило без революционни събития, станали в средата на 19 век и натрупали опит. След като Кримската война(1853—1856) завършва с неуспех за Русия, тя е подтик за Раковски, който полага основите на организираното революционно освободително движение с Първата българска легия (1862). Четите на Панайот Хитов и Филип Тотю (1867) и Хаджи Димитър, и Стефан Караджа( 1868) дават своя отпечатък върху българското Самосъзнание. Въстанието в Босна и Херцеговина(1875—1878) с първоначалните успехи, дава на революционната ни емиграция решителност за действие. Първият български революционен опит е Старозагорското въстание (1875). То е организирано от БРЦК в Букурещ, който на 12.август.1875 преценява момента ( по примера на Босна и Херцеговина) за подходящ за Общобългарско въстание. Набелязват се пет главни района, пет главни апостоли, предвидени са ( по предположения) чети и отвън( преди всичко от Сърбия), предвижда се също подпалване на Цариград от Стоян Заимов и Георги Бенковски, поръчано е на Ботев да замине за Одеса и да донесе оръжие от емиграцията ни в Русия,, както и помощ от български офицери на руска служба. Освен това Каравелов предвижда Хитов да нахлуе от Сърбия с 2000 четници, като се разчитало на толерантността на сръбското правителство ( пак без споразумение със сръбското правителство). Въстанието е неуспешно.

Интервюто на Теодора Димитрова:

По повод предложението на проф. Пламен Павлов, годишнините от Априлското въстание да бъдат чествани като национален празник, разговаряме с историка Иван Тренев.

Първият ми въпрос към Вас е- как ще коментирате това предложение? Смятате ли, че имаме основание да празнуваме?

-Априлското въстание не може да бъде наречено ПРАЗНИК и да се чества датата 20.април.1876 г. като национален празник, защото е потопено в кръвта на хиляди българи – изклани, изгорени живи, загинали в бой, славни имена на неопетнени български съвести. Защото има и български имена, които са участвали в Априлското въстание и са предавали българи. За героите е необходим ПАНТЕОН. Тази задача може да бъде решена само и единствено без маниера на днешния български парламентаризъм и личностни настроения.

-Мислите ли, че предложението ще бъде прието?

– Дали обществото – по- точно управляващите на обществото и приближените им историци – ще приемат Априлското въстание като празник, е неприемливо за мен. Но в днешна България ( с време на доизживяване) е нарушена мисловността на някои историци и политикани. Могат да се вземат абсурдни решения, дори да се узаконяват.

-Ще разкажете ли малко повече, защо Априлското въстание избухва преждевременно?

– Априлското въстание има “предсрочно” избухване, поради (по мое мнение ) класически български синдром – предателството. Не, че предателство няма и в други племена, но в България то се върши с “Награди” и с “Наслада”.

-Подценяваме ли въстанието, довело до Освобождението на България?

– Дали е подценявано след и преди демократичния преврат, мисля, че винаги е разглеждано като историческо събитие на съответната календарна дата, с емоция на тв. СИНОПТИЧКА и “дегизирано” с подходящи за времето хвалебствия.

-Смятате ли, че имаме и други събития в историята ни, които подценяваме, или които са достойни да бъдат отбелязвани както подобава?

– За други събития, които са “забравени”, можем да говорим, когато напишем истинската история на българите, без хвалебствия и прибавки, без лъжи.

-Можело ли е да успее въстанието?

– Дали е могло да бъде успешно, с максимална вероятност бих отговорил : Да – ако Левски не беше предаден и ако Австро-Унгария, Англия и Русия бяха съпричастни. Но те не бяха!…

-Как щяха да се развият събитията според Вас, ако Левски е бил жив по време на събитието?

– Ако Левски беше жив?…. но: НЕ Е! Това следва да се осъзнае. Ние се гаргарим да го правим светец, да защитаваме дисертации за него, да ваяме паметници и да “чистим” съвестите си, да го припознаваме в чуждо расо и калимявка, дори да му измисляме двойници, че не е бил той обесен,а друг…. Всуе! Достатъчно е да сме осъзната частица от него и общо всички да сглобим целия Левски!

Тогава България ще бъде независима!

 1,801 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)