Администрацията на Тръмп прекрати пандемичната програма за ранно предупреждение за откриване на коронавируси

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Месеци преди откриването на смъртоносния коронавирус в Китай администрацията на Тръмп приключи програма, която помогна на лаборатории по целия свят да открият вируси, които могат да се разпространят от животни към хора и да причинят следващата глобална пандемия.

Два месеца преди да се смята, че романовият коронавирус е започнал своя смъртоносен напредък в Ухан, Китай, администрацията на Тръмп приключи програма за ранно предупреждение за пандемия на стойност 200 милиона долара, насочена към обучение на учени в Китай и други страни за откриване и реагиране на такава заплаха.

Проектът, стартиран от Американската агенция за международно развитие през 2009 г., идентифицира 1200 различни вируса, които могат да избухнат в пандемии, включително повече от 160 нови коронавируси. Инициативата, наречена PREDICT, също така обучава и подкрепя персонал в 60 чуждестранни лаборатории – включително лабораторията Ухан, която идентифицира SARS-CoV-2, новият коронавирус, който причинява COVID-19.

Теренната работа преустанови, когато финансирането изтича през септември и организации, които работиха по програмата PREDICT, освободиха десетки учени и анализатори, заяви Петър Дашак, президент на Асоциацията на EcoHealth, ключов участник в програмата.

В сряда USAID предостави спешно разширение на програмата, издавайки 2,26 милиона долара през следващите шест месеца, за да изпрати експерти, които ще помогнат на чуждестранните лаборатории да укротяват пандемията. Но ръководителите на програми казват, че финансирането ще направи малко за подобряване на първоначалната мисия на инициативата.

„Вижте името: Нашите усилия бяха да предвидим това, преди да се случи. Това е частта от програмата, която беше вълнуваща – и това е частта, от която се притеснявам “, каза Даскак.

„Абсолютно критично е да не изпускаме идеята за мащабна, проактивна, прогнозна програма, която се опитва да улови пандемиите, преди те да се случат. Изрязването на програма, която по някакъв начин би могла да намали риска от неща като COVID-19 да се случат отново, по всяка мярка е късоглед “, добави той.

Не е ясно дали още петгодишна безвъзмездна финансова помощ би намалила въздействието на настоящата пандемия. Но администрацията на Тръмп е подложена на засилена критика заради миналите си стъпки за намаляване на глобалната здравна сигурност, включително предложения за намаляване на финансирането на научните агенции и премахване на ключовия пост в областта на здравеопазването на Националния съвет за сигурност.

Говорител на USAID заяви, че PREDICT е „само един компонент от усилията на USAID за глобална здравна сигурност и представлява по-малко от 20% от глобалното ни финансиране за здравна сигурност.“ Той каза още, че през август се предвижда да бъде дадена нова инициатива за спиране на разпространението на вируси от животни към хора.

Проектът PREDICT, който работи на два петгодишни цикъла на финансиране, който официално приключи миналия септември, включи както епидемиолозите, така и ветеринарните лекари за дивата природа, за да проучат видовете взаимодействия между животни и хора, за които изследователите подозират, че са довели до сегашното огнище на COVID-19.

Пандемията „не ни изненада, за съжаление“, каза Джона Мазет, изпълнителен директор на Института за здравеопазване в Университетската медицинска школа на Дейвис, който беше десетилетие глобален директор на PREDICT. „Работата продължаваше от известно време. И когато кризата удари, всички се изправят и забелязват и казват: „ОК, вярваме ви.“

Проектът PREDICT, стартиран в отговор на плашенето от птичи грип от H5N1 от 2005 г., събра екземпляри от над 10 000 прилепи и 2000 други бозайници в търсене на опасни вируси. Те откриха около 1200 вируса, които могат да се разпространят от диви животни към хора, сигнализирайки за пандемичен потенциал. Повече от 160 от тях бяха нови коронавируси, много като SARS-CoV-2.
Взеха и кръвни проби от хора в селския Китай и научиха, че живеейки сред дивата природа, те са били изложени на коронавируси – ясен знак, че ако тези вируси се разпространят лесно сред хората, те могат да се излитат. Това „вдигна червения флаг“, каза Мазет.

„Коронавирусите прескачаха лесно през видови линии и трябваше да следят епидемии и пандемии“, каза тя.

Програмата също така е обучила близо 7000 души от медицинския и селскостопанския сектор в 30 страни в Азия, Африка и Близкия изток, за да им помогне да открият нови смъртоносни вируси. Една от тези лаборатории беше Институтът по вирусология на Ухан – китайската лаборатория, която бързо идентифицира SARS-CoV-2, каза Mazet.

Лабораторията Ухан получи финансиране от USAID за оборудване, а PREDICT координаторите свързаха учените там с изследователи в други страни, за да синхронизират проследяването на нови вируси преди SARS-CoV-2.

Вторият цикъл на финансиране на проекта приключи на 30 септември 2019 г., по-малко от два месеца преди новият коронавирус вероятно да започне да се разпространява. На него беше предоставено шестмесечно удължаване с нулев долар – до март 2020 г. – за съставяне на окончателни доклади.
Денис Карол, широко уважаван учен, оглавяващ отдела за възникнали заплахи на USAID, ръководи инициативата за нейната продължителност, но се пенсионира по времето, когато тя беше закрита. Карол не отговори на запитване от „Таймс“, но каза пред „Ню Йорк Таймс“ миналата година, че до януари 2019 г. програмата „по същество се е сринала в хибернация“ и че нейното приключване се дължи на „възкачването на бюрократите, които не излагат на риск“. “

Други членове на консорциума включваха Центъра за заразяване и имунитет на Колумбийския университет и няколко института, които управляват големи американски зоологически градини.

По-рано тази година, когато COVID-19 излетя, депутатите в САЩ изразиха недоволство от края на програмата.

„Разглеждането и предотвратяването на разпространението на коронавирус и евентуални епидемии от пандемична болест е сериозен въпрос, който изисква адекватни ресурси и сътрудничество между експерти в рамките на федералното правителство“, писали сензатори Елизабет Уорън и Ангъс Кинг в писмо до администратора на USAID по-рано тази година, искане за подробности относно решението.

В сряда програмата PREDICT беше удължена до септември, за да предложи спешна техническа помощ на чуждестранни лаборатории, борещи се с пандемията на коронавирус. Към днешна дата, поддържаните от PREDICT лаборатории в Малайзия, Тайланд и Индонезия активно се тестват за случаи на коронавирус, каза Даскак и изпраща реагенти и други консумативи, за да им помогне.

Междувременно в Руанда учените, които са се обучавали по програмата PREDICT, задействат ранни мерки за социално дистанциране, каза Мазет. „Мисля, че това, което правехме, промени резултатите за много страни“, каза тя.

„Но за съжаление, не е нашето“, добави тя.

Дашак заяви, че има желание да проучи допълнително стотиците проби от диви животни, събрани по време на инициативата PREDICT през годините, като иска да установи дали някой от тях би могъл да бъде междинни гостоприемници на вируса, който понастоящем поглъща земното кълбо.

Но с ограничения бюджет и срокове, усилията за продължаване на задълбочената полева работа по PREDICT ще бъдат минимални. По-голямата част от финансирането за разширение ще бъде фокусирано върху ограничаване на настоящата епидемия, а не предотвратяване на следващото.

„Здрав разум е да познаваш своя враг“, каза Дашак. „Вместо това всички ние се крием вътре в къщите си, докато чакаме за ваксина – това не е добра глобална стратегия за борба с опасен вирус.“

Източник: Емили Баумгаертнер

 639 Посетена,  3 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)