Лукашенко: “С пандемия глобални играчи преразпределят света без война.”

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Президентът на Беларус Александър Лукашенко вярва, че глобалните играчи могат да използват коронавирус, за да преразпределят света без война. Той заяви това в четвъртък в интервю за телевизионната и радиокомпания „Мир“, съобщава агенция БЕЛТА.

Според него днес мнозина вече мислят за основния въпрос: какво ще се случи след пандемията. „Но не изглежда ли, че могъщият на този свят действат без война, Макрон нарече това война чрез така наречената коронавирусна психоза, включително с епидемия да преразпределят света“, пита президентът.

Той припомня предложението на ООН за отпечатване на пари в размер на 10% от световния БВП за борба с икономическите последици от коронавируса. „Това са празни пари, доларът вече постепенно се обезценява и ето, просто ще се изтъркаля, инфлация. Разбираемо е къде ще бъдем с нашата рубла“, каза Лукашенко. „Освен това: кой ще получи тези трилиони, в кого остават? Няма ли да се получи, че богатите ще станат по-богати, а бедните по-бедни“.

Според него страните, включително Беларус, са били притиснати от факта, че „трябва да „изядат“ своите оскъдни валутни резерви“. „Не можете да кажете, че дори в Русия те са огромни. Същото е с нас. И след това, като отпечатате 10% от БВП, тези, които имат, ще дойдат при нас и ще кажат: тук ще получите малко, но ще направите какво кажем. Ето как светът може да бъде преразпределен“, смята президентът.

Лукашенко подчерта, че се тревожи за бъдещето на страната. „Днес всички вече отговарят: след пандемията светът ще бъде различен. Съгласен съм с това. Но къде ще бъде мястото ни в този свят? Това е основният въпрос за мен, а не коронапсихозата, не инфо-пандемията.“

Според президента този въпрос скоро ще стане актуален за всички. „И за богатите на ресурси Казахстан, Туркменистан, Таджикистан и още повече – за Армения и Киргизстан, Украйна и за президента на Литва Гитанас, който днес се опитва да постави под въпрос политиките на президента на Беларус. Страхувам се, да не ни преразпределят без война“, каза Лукашенко.

Той обясни защо настоява за това производство. „Защото си представям какво ще се случи с нас след тази пандемия, ако спрем, както мнозина: литовци, латвийци и други“, каза Лукашенко. „Те ще оцелеят. Русия има нефт и газ, от които днес се нуждае целият свят. Огромният капацитет на Китай е в икономиката. В Америка има печатница: два трилиона се хвърлят, още два са на път.“

Беларус предоставя на обществеността достоверна информация за ситуацията с разпространението на новия коронавирус. Той смята, че мерките, предприети в други страни за изолиране на хората в апартаменти, са грешни. Междувременно президентът подчертава, че при негативно развитие на ситуацията, Беларус ще се справи с пандемията. „Ако дойде моментът, в който трябва някъде да гасим огъня, ние ще го потушим. И освен това, много по-ефективно от литовския президент“, каза Лукашенко.

Така той реагира на съмненията, изразени от литовския президент Гитанас Науседа, относно реалната ситуация в Беларус с разпространението на коронавирус. „Той (президентът на Литва) се е загрижил за вируса на Беларус. Погрижете се за вашия вирус, имате много въпроси там. Той все още упреква, че беларусите вероятно не са информирани за всичко“. Лукашенко смята, че мнозина биха могли да се поучат от опита на Беларус в борбата с вирусите.

Автор: News.bg

 633 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)