В нощта на 7 срещу 8 април ставаме свидетели на явлението Супер Луна

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

В нощта на 7 срещу 8 април ще сме свидетели на явлението Супер Луна. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН). „Перигеят на Луната ще бъде на 7 април в 21.10 ч. – с 8 часа и 25 минути преди пълнолунието на 8 април в 5.35 ч.“, обясни физикът.

„За суперлуния се обявяват пълнолунията, принципно – и новолунията, случващи се при междуцентрови разстояния Земя – Луна по-малки от 360 000 km. Такива пълнолуния през 2020 г. са мартенското, априлското и майското“, изтъкна още Маркишки. Пенчо Маркишки обърна внимание, че по определение Супер Луна, или „Перигейна сизигия в системата Земя-Луна-Слънце“, имаме при близки във времето пълнолуние, или новолуние, и перигей.

„Когато Луната се приближава най-много до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита. При суперлуние с невъоръжено око не е възможно да се отчете разлика във видимия диаметър на Луната. Тогава той е с близо 7% по-голям от случая, когато нашият естествен спътник е на средно разстояние от Земята на 384 403 km. При суперлуние Луната е с яркост около 16% по-висока от средната, но тъй като няма с какво да сравним тази повишена яркост, не можем да оценим разликата визуално“, обясни още физикът пред Фокус.

Супер Луната ще донесе късмет на тези, които търсят промяна. Също така е важно през този ден да сте настроени оптимистично – това ще помогне да се изпълнят най-съкровените ви желания, посочват астролозите!

Източник: Тв. Канал 3

 607 Посетена,  2 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)