Човешкият живот трябва да коства икономиката в пандемия. Това е причината Китай да успее във война срещу Covid-19, а САЩ са на път към бедствие

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Автор: Джон Рос, старши сътрудник в Chongyang институт за финансови изследвания, Ренмин университет на Китай, и бивш директор на икономическата и бизнес политика за кмета на Лондон. Той живее в Москва от 1992-2000.

Неефективността на САЩ в Китай както в кризата от 2008 г., така и епидемията от Ковид-19, ще има геополитически промени в ползата на Пекин. Колкото по-дълго САЩ продължава с катастрофалната си пандемична реакция, толкова по-голяма ще бъде промяната.
Пандемията има ясен глобален курс. Въпреки началото на коронавирусния вирус в Китай, Пекин бързо го контролира – броят на вътрешно предаваните случаи е почти нулев до края на март. В САЩ и Западна Европа, напротив, броят на случаите се увеличава все по-високо без никакъв пик в зрението.

В абсолютно изражение броят на случаите на коронавируси в САЩ и Италия е вече по-голям от този на Китай. Но сравненията в абсолютни стойности значително подценяват сериозността на коронавирусната криза в САЩ и Западна Европа, поради това, че населението им е много по-малко от Китай. В действителност относителната тежест на пандемията от коронавирус а сащ и Западна Европа е вече далеч по-лоша, отколкото в най-лошия момент от кризата в Китай и все още се увеличава. Този катастрофално американски и западноевропейски провал ще бъде по-тежък от международната финансова криза и ще има дълбоки геополитически последици.

Какво означава успехът на Китай?
Два ключови въпроса веднага следват от успеха на Китай – как Китай постигна това и какво е международното му въздействие?

Технически, средствата на Китай за контролиране на коронавируса не са неизвестни – карантина, доставки на най-важните за домовете, за да се позволи на населението да остане на закрито, задължително носене на маска, изпитване, трансфер на медицински персонал в засегнатите райони. Китай със сигурност е приложил тези много по-строги мерки от САЩ и Западна Европа. Но зад тази техническа разлика беше ясно разбиране на обществото от страна на Китай.

Най-основният въпрос е, че Китай започна от истинското разбиране за правата на човека, тъй като те засягат реалния живот на хората – не изкуствените конструкции на Запад, чисто формални „права на човека“. В смъртоносна епидемия, основното човешко право е да останем живи.

По-общо казано, за истинските човешки същества, най-фундаменталният въпрос в живота ви не е дали можете да използвате Facebook, или да гласувате за политик, който обещава едно нещо на избори и след това прави нещо съвсем различно след това в система, която не дава реално контрол над тях, но реалната способност да остане жив, когато е изправенпред смъртоносна заплаха, и да има достоен и нарастващ жизнен стандарт, да има здравни грижи, да има образование и безброй други реални тревоги на хората.

В този контекст борбата срещу коронавируса е в такава степен, че трябва да се проведе като война – в Китай тя често се нарича „Народна война“ срещу вируса.

Това обяснява мерките на Китай. Стратегията му е строго логична, след като тази отправна точка беше разбрана. Преди всичко, беше необходимо да се направи всичко възможно да се ограничи вируса до Ухан и Хубей – ако се беше разпространил в цял Китай, нямаше да е възможно да се контролира. Следователно първата решаваща мярка е била строгите ограничения за пътуване.

Ако на хората е било позволено да напуснат Ухан/Хубей, огромни темпове щяха да избягат с вируса, разпространяващ се неконтролируемо в Китай – точно това се случва в САЩ или Испания, където хората, бягащи от центрове техен инфекционени центрове като Ню Йорк или Мадрид разпространяват вируса.

Няма съмнение, че това е причинило огромно страдание в Ухан/Хубей. Чрез предотвратяване на хората от напускане, това поставя немислимо натиск върху здравната система на Хубей. Китай изля десетки хиляди медицински кадри в Hubei, но това непременно отнема време.

Тя може да бъде сравнена с една от най-големите битки в съветската история – Сталинград. Там е жизнено необходимо защитниците в Сталинград да завържат германската армия в битка в самия град, докато съветската армия подготвя обкръжаващата обкръжаваща, която най-накрая разбила нацистите на парчета. В резултат на това, че в самия Сталинград са ужасни жертви те са ужасни – защитниците на града дадоха живота си, за да се гарантира решителна победа на съветския народ. По паралелен начин хората в Ухан дадоха живота си, за да защитят хората от цял Китай. Медицинският персонал на Хубей и Ухан с право се счита за герои на китайския народ.

След като бъде постигната решаващата задача да се предотврати разпространението на вируса, Китай може да окаже натиск върху вируса в Хубей и накрая Ухан. Имам добри приятели в Ухан. Знам, че хората разбират тази национална стратегия, въпреки силното страдание, което тя имаше в Ухан.

Катастрофална неспособност на „човешките права“ на Запад
Но какъв беше отговорът на така наречените „човешки права“ на Запад към това? Пълно и криминално осъждане на успешната стратегия на Китай!

Катастрофална неспособност на „човешките права“ на Запад
Но какъв беше отговорът на така наречените „човешки права“ на Запад към това? Пълно и криминално осъждане на успешната стратегия на Китай!

Кенет Рот, изпълнителен директор на „Хюман Райтс Уотч“, заяви: „По типична китайска комунистическа партия мода Пекин ограничава 35 милиона души, вместо да се стреми към прозрачния и целенасочен подход към Wuhan coronavirus, че общественото здраве и правата на човека.“ Пазителят във Великобритания публикува статия след статия, атакуваща китайските методи за справяне с вируса преди окончателно да признае на 20 март, почти два месеца след като Китай започна решителни действия: „Твърди ограничения за пътуване и социално отклонение изисквания изглежда са имали желания ефект.“

Джошуа Уонг, поддръжник на бунтовници от Хонг Конг, призова за оставката на генералния директор на СЗО, защото организацията подкрепи успешната стратегия на Китай.

До края на март по-голямата част от света призна, че Китай е бил прав. Например, скорошна колона за Bloomberg в САЩ имаше самоочевидно заглавие: „Останалата част от света се сближава с начина на Пекин да се бори с коронавируса“.

„Ако Китай не е наложил такива стъпки, една симулация предполага, че до февруари е имало осем милиона случая… Всъщност, всяко правителство изглежда преоткрива колелото, въпреки че събитията в крайна сметка ги принуждават да поемат пътя на Китай: затваряне на училища и обществени места, затваряне на граници, налагане на полицейски час, възпрепятстване на движението“, прочита колоната.

Ако съветът на Рот, Пазителят или Уонг бяха взети, до момента хиляди хора, повече вероятно десетки хиляди, щяха да умрат.

Неуспех в САЩ
Този погрешен подход на Запад сега е създал катастрофа в САЩ и Западна Европа. Катастрофалния мащаб на това се прикрива, като се правят сравнения по абсолютен брой между Китай и отделните западни страни. Това скрива факта, че въздействието на епидемията от коронавирус в западните страни е много по-голямо, отколкото през най-лошия период в Китай – защото населението на Китай е далеч по-голямо от всяка западна страна – повече от четири пъти по-голямо от това на САЩ и 23 пъти В Италия.

Така например данните на СЗО за 28 март показват, че САЩ има 16 894 нови ежедневни случаи на коронавируси – 4,3 пъти по-висок от най-лошия дневен връх на Китай от 3887. Но населението на Китай е 4,25 пъти по-често от това на САЩ. Така че, в съотношение на населението на Китай, американските цифри са равни на 71 799 (16,894 x 4.25). Относителната интензивност на въздействието на коронавируса в САЩ е вече повече от 18 пъти по-голяма, колкото най-лошият ден в Китай! А броят на ежедневните случаи в САЩ е на силно нарастваща крива нагоре. В САЩ се разгръща буквална катастрофа.

За да разберат въздействието на това, американските войски в чужбина много пъти са претърпели тежки военни жертви – Втората световна война, Корея, Виетнам, Ирак. Но само два пъти в американската история са се случвали масови смъртни събития на самата земя в САЩ – Гражданската война и испанската грипна епидемия от 1918-19 години. Освен ако в рамките на дни няма драматична и малко вероятно промяна в политиката на САЩ, в САЩ ще има третото масово смъртно събитие. Това непременно ще затрудни американската икономика със спад, по-лош от международната финансова криза.

Геополитически последици
Геополитическите последици от тази ситуация са както непосредствени, така и дългосрочни. В краткосрочен план досега коронавирусът е засегнал само три региона с масова сила – Китай, САЩ и Западна Европа. Държавите в други региони ще почувстват пълната си сила през следващите седмици. Те могат или да се опитат да следват успешния път на Китай, или могат да следват пагубния един от САЩ.

Освен това Китай, най-големият производител в света, може да им бъде от решаваща практическа помощ. Такъв прост факт, че Франция може да поръча един милиард маски за лице от Китай, показва какво е възможно. Безсмислиците на официалната западна концепция за правата на човека ще бъдат демонстрирани пред милиарди хора. Това неизбежно ще доведе до геополитическа промяна в полза на Китай.

Колко дълбоки ще бъдат геополитическите последици в дългосрочен план, зависи от това колко дълго САЩ ще продължат по сегашния си катастрофален курс. Сега е невъзможно САЩ да избегнат тежка рецесия – със сигурност най-резкият спад на производството след Голямата депресия и вероятно по-лошото. Колко бързо американската икономика може да се възстанови зависи от това колко бързо може да реши медицинската си криза. Но да се постигне това означава, че поради вече посочените причини САЩ изоставят напълно фалшивата си концепция за правата на човека, подчиняването на човешкия живот на икономиката и по същество признават, че Китай е бил правилен. Такава огромна смяна е малко вероятно да дойде почти бързо в пандемия, в която буквално всеки ден има значение.

През последните 12 години светът премина през два огромни глобални теста – международната финансова криза и пандемията на коронавирус. И в двете страни Китай далеч надминава САЩ. Това непременно ще доведе до голяма промяна в геополитиката в полза на Китай. Колкото по-дълго САЩ продължават с настоящия си катастрофален отговор на коронавируса, толкова по-голяма ще бъде тази промяна.

Мислите, че приятелите ви биха се заинтересували? Споделете тази история!

 666 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)