На 31 март е роден Йохан Себастиан Бах!

Test
Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Йохан Себастиан Бах – един от най-популярните немски композитори.

Признат е за един от най-великите гении в световната музикална история.

Представител е на немската музикална школа и музикалното изкуство в периода и стила барок.

До днес са запазени над хиляда негови произведения.

В творчеството на Бах са представени почти всички значими тогавашни жанрове.

След смъртта на Бах музиката му бързо излиза от мода и се изпълнява все по-рядко, но през XIX век интересът към нея се засилва благодарение на някои ентусиасти, сред които най-известен днес е Феликс Менделсон Бартолди. Творчеството на Бах оказва силно влияние върху музиката на поколения композитори и изпълнители след него, включително и през XX век.

Рождение и професионален

Бах е роден на 21 март 1685 г. по стар стил (31 март по нов стил) в в семейството на музиканта Йохан Амброзиус Бах и Мария Елизабета Лемерхирт. Родът на Бах става известен с музикалните си таланти още през първата половина на XVII век.

Когато през 1694 г. Йохан Себастиан навършва 9 години, умира майка му, а осем месеца по-късно – баща му, който малко преди това се жени отново. По-големият брат, Йохан Кристоф, който работи като органист в съседния град Ордруф, взима момчето при себе си. Йохан Себастиан постъпва в гимназия, а брат му го обучава да свири на орган и клавир. Йохан Себастиан обича много музиката и не пропуска възможност да свири или да изучава нови произведения.

Докато учи в Ордруф под ръководството на брат си, Бах се запознава с творчеството на съвременните му южнонемски композитори – Йохан Пахелбел, Фробергер и други.

Няколко години работи като органист в няколко църкви.

По-късно работи като придворен музикант при ваймарскияхерцог Йохан Ернст III. В началото на 1707 г. Бах решава да смени работата си. Предлагат му по-добре заплатената и висока длъжност на органист в църквата „Св. Власия“ в Мюлхаузен – голям град в северната част на страната.

По-късно отива във Ваймар.

Периодът, прекаран в град Ваймар, се оказва особено успешен за него – там Бах съчинява множество клавирни и оркестрови произведения, в които демонстрира големия си талант.

Големите успехи

„Трябваше да бъда прилежен; който е така прилежен, ще може да стигне също така далеч“.

След като напуска Ваймар, в Лайпциг постига голям успех. е изпълнено произведението му „Исус взе при себе си дванадесетимата“, след което немного известният Бах единодушно е одобрен от общинският съвет.

Започва работа в църквата „Св. Томас“. Първите шест години от живота му в Лайпциг се оказват много продуктивни: Бах съчинява 5 цикъла кантати.

Докато работи по „Музикално приношение“, Бах решава да създаде творба, създадена изцяло по една проста тема. Това е „Изкуството на фугата“, която Бах не завършва. Свята се, че се подготвя творбата малко преди да почине.

С течение на времето зрението на Бах се влошава.

Някои биографи приписват причината за това на спорния факт, че като малък преписва ноти на лунна светлина. Въпреки това, той продължава да съчинява музика, диктувайки я на зет си Алтникол, обстоятелство считано от някои автори за мит.

Когато Бах твори, той не размишлява дали хористите ще могат да изпълнят творбите му или дали хората в църквата биха го разбрали. Неговото верую е дълбоко религиозно – той твори за прослава на Бог. Бах умира на 28 юли 1750 г.

Едни от най-важните творби на Бах са „Матеус пасион“ и „Йоханес пасион“, „Сватбена кантата“, „Селска кантата“, „Кантата за кафето“, „Възхвала на музиката“.

„Не поток, а море!“

Тези думи изрича Лудвиг ван Бетховен и описват най-добре качествата на талантливия Бах.

 1,532 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)