Нарастват болните от Covid-19 в САЩ

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

С АЩ вече е страната с най-много заразени от коронавируса Ковид-19. Вчера броят на регистрираните случаи рязко нарасна за пореден ден, повишавайки се с над 17 хил.

Така в САЩ заразените от Ковид-19 вече са 85 594. По брой на заболелите от началото на епидемията досега на първо място беше Китай с 81 340 случая. Там обаче темпът на увеличаване на заразените от повече от месец е с няколко десетки на ден и се счита, че разпространението на заболяването е овладяно.

Българка с коронавирус почина в САЩ

В САЩ броят на регистрираните случаи се увеличава в експоненциална прогресия през всеки от последните 5 дни. Починалите от заболяването също растат и вече са 1300.

Координаторът на Белия дом за борбата срещу разпространението на коронавируса Дебора Бъркс коментира, че според сегашните прогнози от Ковид-19 могат да загинат до 2,2 милиона американски граждани, но математическите модели не отговарят на развитието на епидемията в Китай, Италия и Южна Корея и тряба да бъдат ревизирани.

Бъркс даде пример с Италия, където според настоящата методология, използвана в САЩ, вече би трябвало да има 400 хил. смъртни случая. „Те дори не са се доближили до това число”, посочи тя.

СЗО: САЩ могат да са новото огнище за коронавируса

Засега най-много заболели има в Ню Йорк – 38 977, следван от съседния щат Ню Джърси, с 6 876 регистрирани случая. Но няма незасегнат от заболяването американски щат или територия.

Епидемията се разпространява и в армията. Поне 25 военнослужещи на борда на „Теодор Рузвелт” – един от най-големите американски самолетоносачи, са дали положителни проби за новия коронавирус.

Справянето с епидемията ще бъде огромно предизвикателство за САЩ. В страната ненамесата на държавата в живота на гражданите е издигната в култ. Освен това броят на бойните огнестрелни оръжия, собственост на населението, е по-голям от тези, с които разполага армията. Друго издигнато в култ и утвърдено от закона право, е свободата на движение.

Всичко това принуди президента Доналд Тръмп да използва националната гвардия, за да гарантира спазването на мерките на обявеното от него извънредно положение заради коронавируса. Военните вече са мобилизирани в 27 американски щата.

В САЩ също така липсва социалнa системa, като тези в Европа, а десетки милиони американци нямат здравни застраховки, което може да се окаже сериозен проблем по пътя към овладяване на разпространението на коронавируса.

 630 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)