Караянчева: Парламентът не спира да работи, за 24 часа мога да свикам заседание

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Заседание на Народното събрание може да бъде свикано за по-малко от 24 часа. Това заяви пред NOVA председателят на парламента Цвета Караянчева в отговор на критиките на опозицията, че институцията ще работи различно в условията на извънредното положение.

Парламентът минава на извънреден режим!

Вчера Народното събрание реши да премине на работа на извънреден режим. Решението беше взето с гласовете на 115 от народните представители. Оттук нататък парламентът може да бъде свикван на заседания от президента, председателя Цвета Караянчева, Министерския съвет и 1/5 от депутатите. Заседанията могат да бъдат свикани заради промени в законодателството, свързано с извънредното положение.

Заразените от коронавирус в България вече са 276

„По Конституция парламентът е постоянно действащ орган. Той ще работи в извънредна ситуация. Няма повод за притеснение а това, което говорят от опозицията е безпочвено“, коментира Караянчева.

Председателят на НС отбеляза, че в момента парламентът може да бъде свикван по четири хипотези – от председател на Народното събрание, от народни представители, от президента и от Министерския съвет.

„За 24 часа мога да свикам парламента, ако е необходимо“, посочи Цвета Караянчева.

Тя бе категорична, че подобна мярка е необходима, за да не се застрашава живота на работещите в Народното събрание.

Караянчева допълни, че парламентарните комисии имат възможност да работят по различно време и не е необходимо да се прекъсва работата им.

„Залите са големи, депутатите могат да работят на разстояние един от друг. В пленарната зала обаче ситуацията не е такава, нямаме това разстояние и работим повече от 15 минути в едно помещение“, допълни председателят на НС.

Караянчева подчерта още, че никой не е казвал, че народните представители няма да работят.

„Всеки един има задължение, с което работи по различни законопроекти. Всички са в готовност, след като има събрани 48 подписа от народни представители или е на лице някоя от другите хипотези, парламентът да бъде свикан“, каза още Караянчева.

„Това че парламентарната демокрация е умряла, а Конституцията е застрашена са пълни глупости. Трябва да пазим живота и здравето на хората“, отсече председателят на НС.

 634 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)