Тръмп се похвали, че е „отменил“ версията на демократите за коронавирусен стимул за 2 трилиона долара.

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се похвали, че „отмени“ раздутата версия на коронавирусния стимул в размер на 2 трилиона долара, след като демократите от Сената вмъкнаха над 1110 страници партизански позиции в задължителния законопроект.
„Отмених сделката снощи“, похвали се Тръмп по време на кметството на Fox News във вторник, като се позова на най-новата версия на 2 трилиона долара на фазата III на коронавирусния стимул. Американските работници и малкият бизнес отчаяно разчитат на законопроекта за осигуряване на финансова помощ, тъй като мнозина са изправени пред ужасни доходи и загуба на работни места на фона на закриването на коронавирус в цялата страна.

След като демократите в Сената за втори път блокираха по-рационализирана форма на законопроекта, техните колеги в Парламента въведоха състезателен текст, достигащ над 1100 страници, който включваше множество противоречиви демократични политики – ужасяващи GOP и, както изглежда, президентът.

„Нанси Пелоси влезе и вложи много неща в сделката, които нямаха нищо общо с работниците, които бяха свързани с програма, която те се опитват да получат в продължение на 10 години“, продължи президентът по време на кметството , настоявайки, че той е дошъл на помощ на своята партия, като е сложил крак и е заявил противопоставянето си на раздутия демократичен вариант. „Няма начин да подписвам тази сделка!“

Тръмп намекна, че законопроектът вече се преговаря, а лидерът на малцинствата в Сената Чък Шумер (Д-Ню Йорк) заяви пред репортери във вторник, че всички останали компромиси ще бъдат разработени „в рамките на следващите няколко часа“. И Шумер, и лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл се договориха за версията за 1,8 трилиона долара, преди Пелоси да извика фал, а сенаторът от Ню Йорк каза пред медиите, че най-новата версия включва „осигуряване за безработица за стероиди“, над 100 милиарда долара финансова помощ за болници и повече помощ за американци с ниски доходи. Болшинството Whip Джон Тун (R-South Dakota) добави, че малките предприятия ще получат общо 350 милиарда долара, а здравеопазването общо 240 милиарда долара.

Пандемията на коронавирус се оказа изключително пагубна за американската икономика, като изключените от правителството мандати налагат затварянето на несъществени предприятия, докато други намаляват работните часове и персонал. Пазарите са в свободно падане от седмици – самият Dow Jones Industrial Average загуби 33 процента от стойността си през последния месец, но акциите накрая забавиха спиралата си надолу във вторник при новината, че Тръмп иска икономиката да възобнови бизнеса си както обикновено “ по-рано, отколкото по-късно – още на Великден.

 601 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)