Италианските “щамове” се оказват четири нови видоизменения на коронавирус

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Карло Федерико Перно е професор по микробиология и вирусология в Миланския университет и ръководи отделението по лабораторна медицина на болница Нигуарда. Перно е специализиран в изследването на коронавирусите, които са едно голямо семейство, което в човешката версия е отговорно например за обикновената настинка.

„Covid-19”, известен ни сега като “коронавирус” от друга страна, е от животински произход, като Sars и Mers, и е направил “скок” между видовете.

Неговата особеност – обяснява професорът – е, че пряко засяга белите дробове.

Така че, според професор Перно, оказа се необходимо да се подготви нов диагностичен комплект, който да разпознава тази специфична форма на вируса.

Компаниите в сектора са работили ден и нощ и вече имаме много надежден тест, който продължава да се усъвършенства:

Първата стъпка, както всички научихме досега, е “взимането на тампон”, който събира слуз от гърлото на пациента и белодробна течност. След това пробата, поставена в епруветка пълна със специален гел, трябва да бъде изпратена до един от специализираните центрове, оборудван с машина за този вид анализ, с т.н. „термичен цикъл“ и по същество търси вируса, чрез процес, наречен полимеразна верижна реакция. Ако резултатът е положителен, това означава, че пациентът е заразен, дори да не е непременно болен. Този тип анализ изисква специфични професионални умения и квалификация и високи нива на биосигурност.

Нашата лаборатория току-що публикува проучване на 52 вирусни последователности, всички получени от проби от Китай, което ни позволи да датираме между края на октомври и първата половина на ноември появата на вируса като вирус, способен да зарази хората – разказва Масимо Гали, директор на Института по биомедицински науки в болницата Сакко в Милано – Виж челната снимка! Гали обяснява как са открити и “италианските” щамове на коронавируса, които се оказват 4 нови на брой видоизменения на китайския “оригинал”:

Чрез италианските щамове – заключава той – но още повече чрез последователността в промяната им, ще можем да реконструираме еволюцията на вируса в Италия и да видим дали можем да разберем чрез тази еволюция, кога е станало възможно пристигането му у нас и какво е наложило трансформацията на вируса в 4 отделни щама. Но най-важното е, че ще можем да предоставим изключително добре идентифициран и проучен материал за търсенето на ваксина.

 804 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)