България и Великобритания отбелязаха 140 години от установяването на двустранни дипломатически отношения

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

България и Великобритания отбелязаха 140 години от установяването на двустранни дипломатически отношения

Тържествената церемония се състоя в историческата сграда Ланкастър хаус, където преди 140 години е гостувала първата дипломатическа българска делегация. Събитието беше открито от българският посланик Марин Райков, заместник – министърът на външните работи на Обединеното кралство Кристофър Пинчър и британският посланик в София Ема Хопкинс.

Великолепните зали, декорирани в стил Луи 14 , наложили лондонската мода на обзавеждане в продължение на век, изумително добре поддържани и до днес, бяха отворени за гостите на приема. Присъстваха представители на дипломатическия корпус и на британското правителство, членове на двете камари на Британския парламент, много българи и чуждестранни приятели на България.

С почетни грамоти на Министерството на външните работи на Република България за принос към укрепването на двустранните отношения между България и Великобритания, бяха наградени изтъкнати личности, сред които Добринка Табакова, носител на награда „Грами“ за млад композитор, английският писател Кристофър Бъкстон, Джон Бризби, председател на фондация “Приятели на България“, известната българска преводачка Аглика Маркова и други.

Българският посланик подчерта, че Обединеното Кралство винаги е било ключов играч за геополитическото равновесие на Югоизточна Европа. Независимо, че нашите две държави не винаги са били на една и съща страна, последните тридесет години, са се оказали период на укрепване и задълбочаване на нашето партньорство. Нещо повече, независимо от историческите колебания, българите винаги са имали афинитет към историята и културата на Великобритания, поради което нашите двустранни контакти са се простирали отвъд основите, поставени от семейните връзки между кралските династии на Великобритания и България.

Българският посланик наблегна и на исторически важни моменти от миналото, свързващи нашите две страни и подчерта, че ние, българите, завинаги ще бъдем благодарни на министър-председателя Уилиям Гладстон за помощта, оказана на нашия народ по време на Априлското въстание през 1876 година, за подкрепата му във връзка със Съединението на България през 1885 година и по-късно по време на освободителното движение в Македония.

Той спомена и имената на посланиците, установили преди 140 години първите дипломатически отношения между Великобритания и България – Лорд Уилиям Палгрейв в София и господин Димитър Цоков в Лондон.

Господин Райков отбеляза, че през 20 век българо-британските отношения са се развивали на приливи и отливи, а по време на двете световни войни нашите две нации са се оказали в различни политически лагери. Факт, оставил България на грешната страна отвъд Желязната завеса. През този период Обединеното Кралство се е оказало сигурно убежище за голям брой български дисиденти и демократи.

Посланикът подчерта, че контактите между София и Лондон се разширяват посредством силно политическо партньорство, оживен културен обмен, нарастващи търговски отношения и постоянно движение на хора – чрез работа, обучение или туризъм. Той обърна внимание на факта, че докато първоначално британците са посещавали България като туристи, днес много британски граждани се местят да живеят в нашата страна, а студентите от Великобритания в момента наброяват втората по големина академична общност в българските университети.

Отлично икономическо сътрудничество

Беше отчетено, че взаимните търговски отношения между двете страни са се удвоили през изминалите десет години, а Великобритания е третият по големина инвеститор в България. В същото време – български компании се оказват сигурни партньори на британското здравеопазване, Министерството на отбраната, дори и на Кралското семейство.

Негово превъзходителство изрази увереност, че въпреки излизането на Великобритания от Европейския съюз, отношенията между двете държави ще се развиват в бъдеще и сътрудничеството ще се задълбочава.

Вече 140 000 българи са получили статут за уседналост във Великобритания. От от своя страна България е отворена за всички британски граждани, които желаят да я нарекат свой дом, подчерта още Марин Райков.

Дипломатът обяви и предстоящата церемония по връчването на държавни ордени за значими приноси на професор Соня Рув и професор Владимир Гетов, по време на Националния празник на България, 3 март.

 646 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)