Бившата снаха на Тодор Живков Маруся Мирчевска проваля филм за Христо Ботев. Краде над 35 000 лв…

Сподели сега
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Преди време от Сдружение „Народно дело“ и радио „Гама“ се заемат с едно родолюбиво дело – да се изготви документален филм за Христо Ботев. Инициативата обаче се проваля, след като заделени за реализацията пари биват откраднати от… бившата снаха на Тодор Живков Маруся Мирчевска, която днес се подвизава в САЩ под името Маруся Морган.

За случилото се разказва в писмо до редакцията Иван Димитров, член на Управителния съвет на Сдружение „Народно дело“. Ето какво обяснява той:

„За начало бихме посочили една хитро скроена среща в Канада – между нея и представители на българска медия (радио „Гама“), с цел: тя да напише сценарий и да режисира документален филм за поета – революционер Христо Ботев. Българин в чужбина, със съдействието на Димитър Цонев – светла му памет – прави дарение от скромна сума за тази цел на екипа на продукцията и медията.

Госпожа Мирчевска (Морган) откликва с патриотична емоция на обявата за режисьор, че тя е търсеният сценарист и режисьор, и с обещанието, че за филма сума от двадесет хиляди евро е мизерна, че ще се търси „добавка“ от поне един милион долара,защото тя е режисьор в Холивуд и работи с Арнолд Шварценегер, Андрей Кончаловски и е била много близка с Милош Форман.

След това самопредставяне тя ни убеди напълно с патриотичния плам, че е търсения сценарист и режисьор за документален филм на българския гений Христо Ботев. Тя беше напълно убедена, че един милион долара са напълно постижима сума и ни инструктира на кои високопоставени личности да пишем писма от нейно име.

Тя напълно ни убеди, че връзките й с България не са прекъснати. Даде ни имена на настоящи и бивши политически лидери, и държавни служители, на които също да пишем писма от нейно име. За тази „организационна“ дейност тя поиска и получи на траншове над тридесет и пет хиляди лева. Госпожата твърдеше, че била преподавател по кино режисура в Университета на Южна Калифорния, но не направи сценарий и не режисира никакъв документален филм за Христо Ботев“.

Мирчева-Морган дава наставления на представителите на „Народно дело“ към кои персони в България да се постави задачата за пари. От сдружението дискретно спестяват имената им.

Какво обаче се случва:

„Госпожата изисква телеграфически на траншове тридесет хиляди лева за началната организация на работата от нейна страна и ги получава по банков път с уверението, че в най-кратък срок договор от нейна страна за сценарист и режисьор, както и сценарий за филма ще бъдат в България, заедно с нея. Най-вероятно и други българи, както и ние, сме повярвали на „честната“ бивша снаха на Тодор Живков – но се излъгахме категорично!

Госпожа Морган (Мирчевска) изисква внасяне на още три хиляди лева капаро (на ръка) на уважавана преподавателка в СУ за „работа“ по проекта (срещу разписка), както и още две хиляди лева на лице от мъжки пол за квартира при пристигането й в България“ – продължава разказа си Иван Димитров. Той твърди, че тези пари също са дадени. Но срещу тях няма налице никакъв сценарий. Нито ред.

„След смъртта на Димитър Цонев и повече от две години неизпълнение на поетата от Мирчевска (Морган) задача, българският колектив по задачата беше призован от благодетеля – спонсор за обяснение. Екипът на радио „Гама“ и сдружение „Народно дело“ е завело дело срещу госпожа Маруся Мирчевска (Морган) за възстановяване на сумата, открадната от нея“ – уточнява Димитров.

По думите му, сега Маруся Мирчевска се е заела да „прави“ друг филм – за Ванга, която лично била пожелала именно тя и само тя да направи кинолентата!

Дали обаче пророчицата е пророкувала нещо и за филма за Христо Ботев, така и няма да разберем. Но е несъмнено, че е грях да провалиш такава идея и да сложиш парите в джоба си, без да си мръднеш ръста…

 929 Посетена,  1 Общо четения

Иван Тренев

By Иван Тренев

Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)